![Magnus smyger in i skydd av en grandunge och gör sig klar för den sista ansmygningen där.]()
När våren kommer lägger rävjägaren Magnus Jäärf från Ravesta norr om Örnsköldsvik lockpiporna åt sidan. Efter rävjaktens slut jagar han bäver i stället. En del bäverjägare lägger fokus på skinnen, men Magnus gillar köttet och ser bytet främst som mat. Dessutom är det en trevlig jakt.
Under en kort tid i början av maj får dock bäverjakten konkurrens. Råbockarna blir lovliga den första maj och Magnus försöker ta ett par stycken innan det blir alltför varmt ute.
Med ett tjugotal skjutna rävar per säsong skulle han kanske kunna skjuta ytterligare någon vårbock med gott samvete, men två räcker. Det blir lagom mycket kött och en trevlig krydda till vårens bäverjakter. Och det blir verkligen en krydda snarare än ett alternativ, för bäver- och vårbocksjakt utesluter inte varandra i de här markerna.
Magnus jagar på cirka 3 000 hektar i Öfjärdens viltvårdsområde. Terrängen är kuperad och fälten där chansen på rådjur är störst böljar från skogklädda berg ner mot björkkantade vattendrag.
När vi rekar på dagtid inför den första jaktkvällen kan vi söka färska klövavtryck av rådjur längs skogsstigar och i fältkanter för att sedan bara söka oss utför till närmsta vatten och söka bävergnag.
Gott om vilt
– Rådjuren har blivit fler de senaste åren, säger Magnus när vi undersöker en vältrampad stig genom granskogen ner mot ett fält med fjolårsgräs. Det har inte alls varit lika mycket lodjursspår de senaste vintrarna och räven jagas ganska hårt.
Även bävrarna har blivit fler. Gamla och nya bäverfällda träd ligger tätt längs vissa sträckor i både små bäckar och större åar. Trävita pinnar och färska spån vittnar om bävrarnas närvaro och det är inte svårt att hitta nyligen använda uppgångar och sittplatser där de trampat ner gräs och starr och lämnat avbitna gröna växtdelar efter sig.
– Det är gott om bäver också, kommenterar Magnus.
Under vissa förhållanden kan en lokal bäverstam vara lätt att skjuta bort. Men i marker där många mindre vattendrag hyser skilda kolonier och där sikten är begränsad och vattnen svårpaddlade är problemet ofta det motsatta. Då är det svårt att skjuta många bävrar och nästan omöjligt att skjuta så många som markägarna skulle önska.
– Jag jagar bäver så länge de är lovliga, säger Magnus. Men de minskar inte, snarare tvärtom.
Och riktigt all tid kan inte läggas på bäverjakt. Det finns som sagt annat som ska hinnas med under våren.
– Det blir inte så mycket sömn när man ska jaga både bäver och vårbock, säger Magnus. Men vi börjar med bock nu, så kan vi prova på bävrarna sedan.
![För säkerhets skull ringer Magnus in en spårhund utan att röra om för mycket längs spåret. Susanne Gunnarsson anländer med en labrador som får göra en spårning på cirka 100 meter.]()
För säkerhets skull ringer Magnus in en spårhund utan att röra om för mycket längs spåret. Susanne Gunnarsson anländer med en labrador som får göra en spårning på cirka 100 meter.
Kända bocktillhåll
Ett par kilometer från Magnus hus har han sett en bock med små fula horn de senaste dagarna. Den står högst på önskelistan, så efter middagen kör Magnus till en gård i närheten och ställer bilen där. Han smyger ner genom gles lövskog mot fältet som ligger i en markerad dal.
– Jag har lockat in några rävar här, men det är svårt att veta vilket håll de ska komma ifrån. Sist kom en in alldeles bakom ryggen.
Bocken är inte ute. Och även om molnen visar att vinden i stort ligger i rätt riktning så svarvar den runt i dalen. Chansen att få ut något rådjur på fältet verkar inte så stor. Efter en kort stund bestämmer sig Magnus för att prova något annat.
Han går en bit längs en grusväg. Någon kilometer längre bort sänker han farten. Vinden är tillräcklig för att dämpa våra ljud ganska bra, men alldeles nära finns ett hett litet fält som Magnus vill kolla. Det är säkrast att ta det lugnt.
– Jag kallar den för Snyggåkern, säger han. Den ligger så fint i en sluttning här framme. Där ser jag ofta rådjur och jag har skjutit bock där förr.
När fältet öppnar sig stannar Magnus till tvärt. Det står ett rådjur ute och betar på den späda grödan 250–300 meter bort. Hornen går att se med blotta ögat och i kikaren visar det sig vara en fin sextaggare.
– Den kan vi ta, säger Magnus. Om vi kommer ut lite till vänster kan vi smyga närmare i skydd av åkerholmen.
Sagt och gjort. Bocken betar och lägger inte märke till vår korta glidning över fältet. Snart är vi skymda av täta granar.
Gör ett luftsprång
Magnus smyger fram till den lilla grandungen och har drygt 150 meter kvar till bocken. Därifrån ålar han vidare ytterligare en bit innan han bestämmer sig för att ta skottet. Då har bocken precis blivit varse att det är något som händer i vår riktning. Den står och tittar då Magnus skjuter.
I skottet gör bocken ett luftsprång och rusar. Den försvinner in i skogen i lägre fart, men av allt att döma borde den ligga därinne.
– Det kan ha tagit lite långt bak, funderar Magnus. Men det borde inte vara mycket.
För säkerhets skull ringer Magnus in en bekant med en spårtränad labrador. Hon är på plats ganska snabbt och går på i fältkanten, där det går att se en del blod.
Cirka hundra meter in ligger bocken i sårlega. Den är fortfarande inte död, så Magnus skjuter ett fångskott i halsen.
– Lite långt bak, ser Magnus när han undersöker bocken.
Kulan har gått in bakom mellangärdet på vänster sida och ut framför mellangärdet på höger sida. Höger lunga är skadad av kulan.
Magnus rynkar pannan. Han planerar redan att provskjuta innan det är helt mörkt. Skottet borde ha suttit en decimeter längre till vänster. Men sökandet var trots allt varken långt eller svårt och slutet är gott.
– Det är en fin bock. Och jag har kött till grillen, konstaterar Magnus medan han tar ur. Nu kan vi prova på bäver i morgon bitti.
![En nöjd Magnus Jäärf har bärgat årets första bock.]()
En nöjd Magnus Jäärf har bärgat årets första bock.
Bävermorgon
Det har bara börjat ljusna när Magnus smyger ner över fälten mot en bäverbäck nästa morgon. Bävrarna kan ibland vara knepiga att ta i dessa dalar med deras svarvande vindar, men det är inte en sådan morgon den här gången. Inte alls.
Den sista biten innan Magnus får sikt ner mot bäcken sänker han farten. Det finns gott om betesplatser längs den här sträckan och han har både sett och skjutit bäver på flera olika platser tidigare. Så här i den tidiga morgonen är de nästan säkert ute. Det gäller bara att upptäcka dem först.
Några sista steg mellan tuvorna, sedan ser Magnus den första skymten av bäckens mörka vatten. Det räcker den här gången.
– Bäver, viskar han.
Den sitter i strandkanten på andra sidan bäcken. Ungefär så perfekt till som man kan önska sig, kanske 15 meter bort. I skottet välter bävern bara omkull.
Bäverspöt, ett femmeters teleskopmetspö med en stor krok fäst med fjäderring i toppöglan, gör bärgningen lika enkel som jakten och det känns knappast som om jakten ens börjat när bytet ligger på land på rätt sida vattnet.
Men det är inte över. Ett hundratal meter längre ner finns ett intressant mynningsområde med bäverhydda, videsnår som bävrarna gärna betar i, samt välanvända sittplatser på kanterna. Magnus smyger ditåt.
Nästa bäver avslöjar sig några minuter senare med en svallvåg när den går i vattnet från en betesplats nära hyddan. Den verkar inte skrämd och simmar sakta utom synhåll i den djupt nedskurna bäckfåran.
Snabbt avslut
Även om vinden ligger rätt så vill inte Magnus dra ut på tiden, för det räcker med ett vindkast för att förstöra chansen. Och enstaka svallvågor från någonstans bakom nästa krök skvallrar om att det går att avsluta jakten snabbt.
Magnus smyger fram några meter så att han kan se över brinken. Så sjunker han ner på knä och lyfter studsaren.
Skottet går nästan direkt. Morgonens andra bäver ligger på en grundhylla intill land tvärsöver den lilla bäcken. Den hade inte varit skrämd utan bara flyttat mellan betesplatserna.
Morgonen har varit kort men effektiv. Ovanligt effektiv, för i de trånga passen intill de djupt skurna småbäckarna i trakten är det minst lika vanligt att vittringen söker sig ner längs vattnet och varnar bävrarna innan de ens blivit upptäckta.
En nöjd Magnus lastar av bävrarna hemma. Jakten har gått så fort att han hinner smyga ännu en runda vid en annan bäck. Att det inte visar sig någon bäver där gör inget. Det är jakt till kvällen igen.
Det har gått ungefär tre veckor sedan rävjakten slutade, men jaktsäsongen är långtifrån över. Tvärtom. Med bäver och bock lovliga blir det knappt tid att sova för all jakt.
![En kort morgonjakt ger två bävrar. Våren kan vara en intensiv jaktperiod om man har rätt vilt i markerna.]()
En kort morgonjakt ger två bävrar. Våren kan vara en intensiv jaktperiod om man har rätt vilt i markerna.