Quantcast
Channel: Jaktjournalen
Viewing all 5027 articles
Browse latest View live

Död björnunge hittad i dike

$
0
0

Det var i går eftermiddag som en privatperson hittade den döda björnungen i diket. Björnkroppen luktade illa och Polisen har skickat den till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för obduktion. Sannolikt har den legat i diket ett par dagar.

Polisen misstänker smitolycka, vilket räknas som ett jaktbrott, rapporterar Allehanda.se


Orättvist regelverk drabbar säljägare

$
0
0

Glenn Fridh, yrkesfiskare i Karlshamn tycker det är fel att han ska behöva betala för att skydda sina redskap. Foto: Sven-Gunnar Lunneryd

Runt Sveriges kustlinje administrerar Statens fastighetsverk jakträtten och säljer jaktkort för de som är intresserade av att jaga på statens mark, före detta kronoholmar. Detta har myndigheten gjort i åtskilliga år. Problemet är bara att det är olika regler beroende på var i landet dessa kronoholmar ligger.

Förra året när Naturvårdsverket lättade på säljaktsreglerna slopades tillfälligt fastighetsverkets regler och jägare kunde röra sig fritt över fastighetsgränserna. När det senaste beslutet från Naturvårdsverket nyligen kom hade skyddsjaktreglerna på nytt skärpts och fastighetsverket gick därför tillbaka till sitt gamla regelsystem.

Annika Söderberg, som ansvarar för frågan på Statens fastighetsverket vet inte varför de har ett system där det på vissa håll är fritt fram att jaga säl på ordinarie jaktkort och på andra håll krävs ytterligare ett säljaktkort.

– Vi har aldrig tidigare haft några problem med dessa regler men i år har det kommit in en mängd synpunkter, säger hon.

Enligt Annika Söderberg har nu myndigheten diskuterat frågan och planerar att göra förändringar.

– Vi har inte tagit några beslut. Men planerar att skapa ett gemensamt regelverk för alla områden, med utgångspunkt hur det ser ut i Gävleborg och Västerbotten, säger hon.

För en Glenn Fridh yrkesfiskare i Karlshamn, Blekinge blir skyddsjakten på säl och skarv en kostsam affär. Han behöver först lösa länsstyrelsens jaktkort för jakt på allmänt vatten. I tillägg behöver han lösa ett skarvjaktkort samt ett säljaktskort. Den totala summan är 3 850 kronor.

Säl- och skarvjaktkortet är giltiga i tre år men eftersom Naturvårdsverket ändrar sina regler finns det en osäkerhet kring framtiden.

– Det är provocerade att jag ska behöva betala för att skydda min egendom. Hade det rört sig om licensjakt hade det varit en sak, men nu gör regelverket att det blir extremt svårjagat, orättvist och dessutom kostsamt rent ekonomiskt, säger han.

Med nuvarande regler tror Glenn Fridh att det kommer bli svårt att fälla hela tilldelningen på 45 sälar i Blekinge.

Här kan du se vilka jaktkort som krävs där du bor>>

Färre vargar enligt inventering

$
0
0

75 färre vargar hittades under vinterns inventering. Foto: Istock

I Sverige fanns i vintras 340 vargar enligt inventeringen. Föregående år beräknades populationen till 415 djur.

Det är flera faktorer som tillsammans bidrar till minskningen i populationen av varg. Exempelvis kan den naturliga variationen i hur många som föds och dör per år ge stor effekt i små populationer. Licensjakten som fokuserat på att tömma revir för att minska koncentrationen i vargtäta områden, antal skyddsjakter samt illegal jakt är också anledningar till att vargstammen minskar i år, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

̶  I inventeringsarbetet ser vi att det finns många revir men att antalet familjegrupper har minskat som en följd av licensjakten. Nya par har etablerat sig i de gamla reviren men hade inte reproducerat sig under inventeringsperioden. Familjegrupperna har stor betydelse för inventeringsresultatet då populationsberäkningen baseras på föryngringar vilket är i stort sett är desamma som familjegrupper, säger Maria Hörnell Willebrand, chef enheten för viltanalys.

̶  Eftersom vargstammen ökat de senaste åren och dynamiken i populationen kan vara annorlunda ser vi behov av att uppdatera sättet vi beräknar antalet vargar på. Naturvårdsverket har beställt en ny populationsberäkning som ska granskas vetenskapligt och bör testas praktiskt innan den används i praktisk förvaltning, säger Maria Hörnell Willebrand.

Terrängkörningregler skärps

$
0
0

Du behöver ha svårt att röra dig eller ha minst en mil till jaktmarken från närmasta väg, för att få dispens att köra fyrhjuling. Foto: Istock

Länsstyrelsen i Jämtland har uppmärksammat de markskador terrängkörning åstadkommer och drar nu tillbaka den generella dispensen från terrängkörningsförbud i samband med jakt.

Till hösten kommer jägare behöva söka dispens för användning av skoter, ATV eller andra terrängfordon. Dispensen söks årligen och kraven är höga. För utforsling av älgar eller björnar kommer dock undantag ges, rapporterar P4 Jämtland.

 

 

Jägareförbundet vill ha ny beräkningsmodell

$
0
0

Enligt de färska uppgifterna består den svenska vargstammen av färre individer i år än i fjol. Däremot har antalet revir ökat. Något som Svenska Jägareförbundet tycker borde vägas in mer.

– Beräkningsmodellen behöver bytas. Vi har länge beräknat stammen efter antalet föryngringar. Men det är ett ganska osäkert mätinstrument eftersom dessa fluktuerar rätt mycket mellan åren. Och metoden passade bättre när stammen var liten. Vi behöver byta till att mäta revirmarkerande par och familjegrupper, inte bara den ena gruppen, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

En minskad numerär av varg kan komma att påverka möjligheterna till ett jaktligt uttag kommande vinter. Detta är också något som Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, oroar sig för.

– Jag är rädd för att de som drabbas av varg inte kommer att känna igen sig i beskrivningen att vargstammen minskat – i alla fall inte så mycket.  Istället för ordning och samsyn får vi ytterligare ett trovärdighetsproblem i vargförvaltningen. Det är naturligtvis bra att verket inser metodernas tillkortakommande. Men nu kommer detta troligen påverka nästa års jakt och då är det ett stort problem, säger han i pressmeddelandet.

Hotade personal i jaktbutik

$
0
0

Det var i samband med att mannen skulle hämta ut ett vapen som var betalt i förskott. När mannen inte kunde visa någon vapenlicens för det aktuella vapnet fick han inte hämta ut det. Han hotade då att skjuta personalen i butiken.

När en polis kom till platsen för att gripa mannen blev denne spottad i ansiktet.

Mannen har nu dömts till skyddstillsyn för olaga hot samt förgripelse mot tjänsteman. Han ska också betala ett skadestånd på 5 000 kronor till polisen han spottade på, rapporterar tidningen Norra Skåne.

Ni vann vargjaktsfilmen!

$
0
0

Rasmus Boström med en av de fällda vargarna från filmen.

Intresset för Rasmus Boström och Jonas Lännbjers fim Svensk Vargjakt Nr 1 är stort. Många deltog i vår utlottning av filmen och nu tio namn dragits. Jaktjournalen säger grattis till vinnarna. Filmen skickas till den adress ni angav i formuläret.

Johanna Svanberg, Tullinge
Fredrik Nilsson, Hestra
Patrik Sjödin, Östersund
Hans-Inge Dahlen, Gräsmark
Kristoffer Adolfsson, Sorunda
Annelie Claesson, Rydahom
David Fransson, Värnamo
Kent Edlund, Junsele
Daniel Svanholm, Eskilstuna
Peter Klein, Åseda

 

Jakthundsklubbar bojkottar hundfoderföretag

$
0
0

Stående fågelhundsklubbar reagerar kraftigt på Royal Canins beslut att inte sponsra jaktprov där vilt fälls. Foto: Per Jonson

Både bland stående fågelhundar och retrievers har jaktprov där fågel fälls. Hundklubbarna har också många gånger ett sponsoravtal med hundfodertillverkare. Nu har dock bland annat Svenska Pointerklubben beslutat sig för att bojkotta tillverkaren Royal Canin sedan det framkommit att de inte längre vill sponsra den typen av jaktprov.

– Vi tog beslutet nu i vår på ett styrelsemöte. Vi var hundra procent eniga, säger Kalle Stolt, fd ordförande för Svenska Pointerklubben.

Enligt Kalle Stolt finns det ingen anledning att gå till en direkt jaktfientlig hundfoderproducent om det finns andra som stödjer den svenska jakttraditionen och som också har ett bra foder.

Principfråga

– Det är i mångt och mycket en principfråga. Det är beklagligt att tillverkaren väljer att sluta sponsra laglig verksamhet. Jaktproven får aldrig bli en ren tävling. Deras ändamål är att främja avelsarbetet med att få fram fullgoda jakthundar och syftet med jakt är att fälla vilt. Att som företag inte våga stå upp för vår verksamhet är märkligt. Dessutom är avståndstagande populistiskt eftersom köttinnehållet i fodret kommer från vanliga slakterier där djur utsätts för mer lidande än de fåglar vi fäller på prov.

Även Svenska Vorstehklubbens ordförande Ingmar Tykesson tycker att Royal Canins agerande är konstigt och han tar bestämt av stånd från företaget.

– Jag förstår verkligen inte varför man inte kan stödja vår jaktprovsverksamhet fullt ut.

Policy styr

Att Royal Canin inte stödjer jaktprov där vilt fälls nämns som hastigast i en kort passus på hemsidan, under djurvälfärdspolicy. ” Vi kommer inte under några omständigheter överväga samarbete som innefattar sponsring av event, utställning eller aktivitet:

• Som avsiktligt förorsakar djur smärta, skada eller oro.
• Som stödjer en kost eller aktivitet som avsiktligt kommer att leda till att djur skadas.
• Där miljön för alla djur inte är lämplig för att främja djurens välbefinnande.”

Försöker kompromissa

Nina Cohn är kommunikationsdirektör på företaget och hänvisar i ett mejlsvar till Jaktjournalen att Royal Canin på grund av djurvälfärdspolicyn inte kan sponsra jaktprovstävlingar men att detta inte innebär att företaget är motståndare till jakt och att de gärna samarbetar med jägare så långt det är möjligt.

– Vi har full förståelse för att jaktprov är till stor nytta för avelsarbetet då det gäller jakthundar. Tack vare att vi kunnat visa på att jakt i norden är en del av vårt kulturarv, strängt reglerat och utövas på ett respektfullt sätt för att bevara vår fauna, har vi kunnat bibehålla sponsring av jaktklubbar och jaktevent där inte vilt fälls, skriver hon.

Enligt Nina Cohn har det förekommit sponsorevenemang där etiken haltat i andra delar av världen. Dessa har sedan spridit sig via sociala medier, vilket drabbat företaget negativt.

– Samma policy måste därför gälla i Norden även om det är högst osannolikt att något liknande skulle kunna ske här.


Pengarna räcker inte till rovdjursstängsel

$
0
0

Enligt ATL är pengarna för rovdjursavvisande stängsel redan slut hos två länsstyrelser. Hos andra länsstyrelser dröjer besluten.

– Vi har begärt hos Jordbruksverket att få mer medel till rovdjursavvisande stängsel. Ska fårägare överhuvudtaget acceptera varg är det viktigt att kunna stängsla i förebyggande syfte på platser där man kan förvänta sig att det dyker upp varg, säger Åsa Pettersson på länsstyrelsen i Stockholm till ATL.

Jordbruksverket har i sin tur slut på pengar och ska nu kontakta näringsdepartementet och begära att mer medel avsätts till dessa åtgärder

 

Nej till skyddsjakt på järv

$
0
0

Samebyn menar att rovdjurstrycket i området mellan Biellojaure och Blaikfjället förhindrar renskötsel och bidrar med en stor psykisk påfrestning. Där ansökte man tidigare i år om skyddsjakt på tre järvar.

Länsstyrelsen i Västerbotten avslår ansökan med hänvisning till de kriterier som styr ett skyddsjaktsbeslut och som måste vara uppfyllda, skriver Folkbladet.

Skjuten varg hittad vid kraftverk

$
0
0

Det är konstaterat att det är en vuxen hanne och det är fastlagt att den är skjuten, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Det var när man skulle inspektera gallret, som stoppar flytande stubbar och annat från att komma in kraftverket ,som man fick se att det låg en varg i vattnet.

­– Det är så klart svårt att veta hur länge den legat i vattnet, konstaterar Åse Schoultz.

Åse Schoultz säger till Dalademokraten att det finns ett stort mörkertal när det gäller tjuvjakt på varg och att det inte alltid kommer fram bevis som i det här fallet.

Svenska Jägareförbundets uttalande om varg

$
0
0

Vargens påverkan på människors livsmiljö, näringar, vilt och jakt ökar i takt med att stammen växer.

I demokratiskt fattade beslut har Sveriges riksdag bestämt hur stor vår vargstam ska vara.

Svenska Jägareförbundet respekterar detta.

Svenska Jägareförbundet ställer sig dock ytterst frågande till hur demokratiskt fattade beslut skall kunna verkställas då vårt rättssystem visat sig ha allvarliga brister. Resultatet av detta är att vargstammens förvaltning havererat.

En icke förvaltad vargstam har nu visat sig medföra stora konsekvenser också för oss jägare. Jakt har försvårats eller omöjliggjorts i vargtäta områden.

En viltart med så stor påverkan som varg, måste enligt Svenska Jägareförbundet genom förvaltning hållas på lägsta nivå.

Svenska Jägareförbundet vill härmed med kraft understryka sin ståndpunkt:

Så få vargar i Sverige som möjligt.

Monika Stridsman ny i Jägareförbundet

$
0
0

Det många som ifrågasatt om Monika Stridsman skulle bli invald i Svenska Jägareförbundets styrelse när förbundet höll årsstämma i Örebro. Hon var valberedningens förslag och har fått kritik för att hon under sin tid på Naturvårdsverket för ett antal år sedan var med om att slopa jakt på ett antal arter, bland annat ekorre.

När stämman skulle gå till beslut begärdes votering. Det blev därefter sluten omröstning. Efter rösträkningen stod det dock klart att valberedningens förslag hade fått stor majoritet. Av 49 avgivna röster stödde 43 valberedningens förslag till fullo.

Det blev alltså omval av Anders Iacobaeus (norra valregionen), omval av Torbjörn Larsson (mellersta valregionen), nyval av Monika Stridsman (mellersta valregionen) och nyval av Jonas Paulsson (södra valregionen).

Björn Sprängare valdes dessförinnan av en enhällig stämma till ordförande för ytterligare ett år, uppger svenskjakt.se.

Smittsam sjukdom påvisad – Vill ha in prover

$
0
0

Just nu undersöks och provtas fler djur i Norge för att följa upp smittspridningen.

I dagsläget finns inga restriktioner för att sälja eller äta kött från hjortdjur, men Jordbruksverket vill ändå uppmärksamma att svenska myndigheter nu arbetar med att lägga upp en strategi för övervakning av CWD.

Sjukdomen har aldrig påvisats i Sverige men myndigheten behöver få en bättre bild av läget. I första hand behöver den passiva övervakningen ökas och därför vill Jordbruksverket att prover från hjortdjur skickas in för undersökning.

CWD har varit känt i USA i snart 40 år, och är vanligt förekommande hos hjortdjur i flera stater. Smitta kan ske genom kontakt mellan hjortdjur eller indirekt genom att friska djur kommer i kontakt med smittämnen i miljön. Sjuka djur utsöndrar smittsamma prioner i saliv, urin och avföring. Smittämnet är mycket motståndskraftigt och kan överleva länge i lerhaltiga jordar. Störst risk för spridning av smitta är vid förflyttning av infekterade djur.

 

Fakta

• Chronic Wasting Disease CWD är en prionsjukdom som är känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sen 1960-talet. CWD tillhör gruppen prionsjukdomar, i den gruppen ingår bland annat scrapie och bovin spongiform encefalopati, BSE, även kallad ”galna ko-sjukan”.

• CWD har aldrig påvisats i Sverige. På grund av att fall hos hjortdjur nu påvisats i Norge går det inte att utesluta att den även finns i Sverige. Senast vi undersökte om CWD finns hos hjortdjur i Sverige var 2007.

• CWD kännetecknas av förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symptom, avmagring och död.

• Det finns inga kända fall av smitta till människa, vare sig direkt från djur eller via mat.

• Myndigheterna arbetar nu med att lägga upp en strategi för övervakning, för att få en bättre bild av läget i Sverige.

Instruktion om provtagning

Flera vargobsar i sydost

$
0
0

I går morse möttes familjen Pettersson i Nybro, Kalmar län av synen av en varg när de satt och åt frukost. Helt plöstligt stod en i hagen utanför fönstret och gick sakta mot hästarna. Dottern i familjen skrek åt vargen som då snabbt lämnade hagen. Under tiden filmades händelsen.

Nyligen filmades också den trebenta varg som tidigare uppehållit sig i Jönköpings län och fastnat på film tidigare. Den uppmärksammades för ett par år sedan när den rev får i Ålaryd. Enligt Svensk Jakt filmades vargen i Rinkaby, utanför Växjö, i Kronobergs län.

Per Ekerholm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen där känner inte till filmen på den trebenta vargen och har inga uppgifter om någon observation på Skandobs.

– Om någon sett varg vill vi gärna veta det. Alla observationer som kommer in är bra, säger han.


Unge Simons talang imponerar

$
0
0

Simon Gustafsson med sin egentillverkade uv. Foto: Holger Nilsson

Glöm inte att delta i kommande jaktårs rovdjurskampanj. Kampanjen drar i gång i augusti igen. Simon Gustafsson vann sin klass detta år. Holger Nilsson, chefredaktör på Jaktjournalen intervjuade honom när det stod klart att han segrade med nytt rekord i ungdomsklassen.

Orädd räv ska skjutas

$
0
0

En orädd räv sägs terrorisera folk och katter  i Bälinge. Nu har kommunen beslutat att räven ska skjutas. Arkivbild Foto: iStock

På några månader har räven enligt flera anmälare tagit minst fem katter och kommit allt för nära både boende och skolbarn. Nu har kommunen beslutat om skyddsjakt på den fräcka räven.

Räven har varit vid Bälinge skola flera gånger, där den observerats av skolans morgontidiga personal. – Jag har sett den flera gånger, i ett par månader. Ofta finns den på skolgården när jag kommer till jobbet vid 06-tiden, säger Gudrun Hjorth som arbetar på skolan. Räven sägs ha tagit katter och upplevs som närgången.

Men Olof Liberg, docent i viltbiologi, förhåller sig skeptisk till Bälingerävens eskapader.

– Visst kan rävar ta katter, men det behöver inte betyda att det är räven som är problemet här, säger han. Men han håller med om att det faktum att räven ofta observerats i omedelbar närhet till människor är ett tecken på att just den här individen inte är som alla andra.

– Men rävar utgör inget hot mot människor. De blir allt vanligare i stadsmiljö. Väl där lär sig rävar att folk inte är farliga och då blir den förstås mer orädd, säger Olof Liberg, till Uppsala Nya Tidning

Älgjakten i Västmanland spikad

$
0
0

I de fem älgförvaltningsområden som länsstyrelsen administrerar kommer årets älgjakt inledas den 10 oktober och avslutas 31 januari. Jakttiden gäller för licensområden och skötselområden. För oregistrerad mark där endast kalv får fällas gäller jakttiden 10 oktober-12 oktober.

Fällavgiften för en vuxen älg är 800 kronor och för en kalv 50 kronor.

Familjemåltider räddade utflyttad jägare

$
0
0

Både den unge jägaren och dennes far frikändes av Tingsrätten. Sonen stod åtalad för vapenbrott sedan han förvarade sitt vapen i faderns vapenskåp, trots att han flyttat hemifrån.

Men eftersom sonen inte flyttat så långt bort och besökte föräldrahemmet dagligen och fortfarande äter middag där ansåg Tingsrätten att det inte rörde sig om något brott, skriver Östra Småland.

Provar fälla på skyddsjakten

$
0
0

Efter en relativt intensiv angreppsvinter lugnade det ner sig i Hyssnaområdet en tid under våren, men nu har fåren återigen fått besök av lodjur.

Senast natten mellan den sjätte och sjunde juni dödades en tacka i Seglora.

Bertil Andersson, besiktningsman och rovdjursspårare på länsstyrelsen i Västra Götalands län berättar att länsstyrelsen efter förra skyddsjaktsperioden utvärderade verksamheten.

– Vi kom fram till att vi behöver bli bättre och komma i gång tidigare efter ett angrepp. För detta krävs att djurägarna kontaktar oss så fort som möjligt. Det har visat sig att lodjuret kommer tillbaka oftast samma dygn, säger han.

Nu har länsstyrelsen införskaffat en lodjursfälla från Grimsö och placerat ut MMS-kameror.

– Fällan är utplacerad i hagen och kommer stå där fram till och med lördag. Enligt de vi varit i kontakt med på Grimsö fungerar den bra att fånga lodjur i, säger Bertil Andersson.

Det nya skyddsjaktsbeslutet sträcker sig fram till den 20 juni.

Viewing all 5027 articles
Browse latest View live