Quantcast
Channel: Jaktjournalen
Viewing all 5027 articles
Browse latest View live

Så blir vargjakten – Län för län

$
0
0

Länsstyrelsen Värmland har beslutat om licensjakt på högst 20 vargar inom de länsegna reviren Brattfors, Sandsjön och Vimyren samt högst 6 vargar inom det länsgemensamma reviret Loka tillsammans med Länsstyrelsen Örebro.

Jakten får bedrivas från och med 2 januari till och med 15 februari 2016 eller till dess att Länsstyrelsen dessförinnan avlyser jakten.

Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir där den är som störst, för att konflikter mellan människa och djur ska minimeras.

Länsstyrelsen Värmland har fattat beslut om licensjakt på varg grundat i de juridiska förutsättningarna som finns, beräkningsunderlag från SKANDULV, beslutade miniminivåer för varg, fastställt inventeringsresultat och de målsättningar vi har satt upp i våra regionala förvaltningsplaner för stora rovdjur inom det mellersta rovdjursförvaltningsområdet, rapporterar de i ett pressmeddelande.

Licensjakten omfattar totalt 46 individer och länsstyrelserna anser detta vara av begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt.

De berörda länen i mellersta rovdjursförvaltningsområdet har efter samråd enats om jaktuttag per län enligt följande:

Värmland – 20 vargar
Örebro/Värmland – 6 vargar (gemensamma reviret Loka, jakt administreras av Länsstyrelsen Örebro)
Dalarna – 8 vargar
Gävleborg – 6 vargar
Västmanland – 6 vargar


Länsstyrelsen polisanmäler drabbad fåruppfödare

$
0
0

Inte bara dödade får drabbar Molstaberg. Nu är de dessutom polisanmälda av Länsstyrelsen. Arkivfoto: Per Jonson.

Länsstyrelsens bedömning är att djuren inte i tillräcklig omfattning har skyddats från vargangrepp vilket har orsakat ett onödigt stort lidande. Cirka 60 får har dödats på gården sedan angreppen startade i somras.

– Det är en ytterst ovanlig situation som ligger till grund för anmälan där upprepade angrepp tillåts fortgå utan att, som vi bedömer det, relevanta åtgärder görs för att förhindra dem och skydda djuren. Varken rovdjursstängsel eller nattfållor har använts, trots upprepade påpekanden och hjälp med tillfälliga stödinsatser från Länsstyrelsens personal. Djurhållarna har även tackat nej till bidrag för stängsling och avstått från frivilliga arbetsinsatser för att sätta upp ett godkänt rovdjursstängsel. Djurhållarnas befintliga stängsel har delvis haft stora brister som gjort det möjligt för varg att ta sig in upprepade gånger på samma ställe och döda får i hagen, säger Ulrika Geber, lantbruksdirektör vid Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Mikael Fransson, rovdjurshandläggare är en dem på Länsstyrelsen i Stockholms län som den senaste tiden har haft tät kontakt med den drabbade gården.

– Vi har genomfört besiktningar och utfört förebyggande åtgärder. Landsbygdsavdelningen har hämtat in information från oss, men enheten för naturvård som vi arbetar på har ingenting med polisanmälan att göra. Jag kan inte bedöma den här frågan, säger han.

Höga poäng vid taxarnas Drev-SM

$
0
0

Tre korthårstaxar övers på prispallen när taxarnas Drev-SM avgjordes nyligen.

Det blev tre korthårstaxar på prispallen när Svenska Taxklubben avgjorde sitt Drev-SM i början av november på marker utanför Vårgårda i Västra Götaland.

Tidigare år har Drev-SM bestått av 22 hundar. Men inför årets SM har nya uttagningsregler tagits fram och totalt får elva hundar starta, inklusive fjolårssegraren.

I de nya reglerna sker uttagningen på fyra starter, varav två av starterna ska vara gjorda föregående säsong. De tre bästa proven får startas och av dessa tre ska minst ett prov vara ett ordinarie prov.

– Vi är mycket nöjda med den nya uttagningen, hela startfältet har gått till förstapris och kampen om medaljerna var hård. Det blir också lättare för andra klubbar att arrangera Drev-SM nu när det ”bara” är elva hundar som kommer till start, berättar Mats Mellström, i arrangerande Västsvenska Taxklubben.

Av de elva startande hundarna gick samtliga till förstapris på rådjur. Noterbart är att de tre bästa hundarna var korthårstaxar. Bäst lyckades Kokopellis Felice, med Torbjörn Norrlund, tävlande för Jämtland/Härjedalens taxklubb som vann med en rådjursetta, Drev-sert och fina 53 egenskapspoäng.

 

Prislista Tax SM

1: Kokopellis Felice SE41245/2013, Torbjörn Norrlund, J/HTK, 1:aRå, D-cert, 53 ep.
2: Källstigens Lova SE23760/2011, Stig Larsson HTK, 1:a Rå, D-cert, 52.
3: Källstigens Lisa SE23759/2011, Anders Persson GäTK, 1:a Rå, 51.
4: Allax Ginny SE24345/2011, Alf Olsson BDTK, 1:a Rå, 51.
5: Whalbergets Orvar SE51546/2011, Göran Metsjö ÖlTK, 1:a Rå, 50.
6: Port Ellen S56089/2008, Emil Jansson VsvTK, 1:a Rå, 47.
7: Dammforsens Simon SE41557/2012, David Andreae SkbTK, 1:a Rå, 46.
8: Mariebergs Vilda SE46808/2012, Karl Söderberg ÖsvTK, 1:a Hjort, 43.
9: Ermoro`s Mitzie SE26942/2011, Berne Forsman SkåTK, 1:a Rå, 43.
10: Wahlbergets Jawa SE29160/2010, Per-Arne Wahlberg SmTK, 1:a Rå, 42.
11. Härsmes Lotta SE46684/2011, Per Jonsson KTK, 1:a Rå, 42.

 

Svenska Jägareförbundet om vargjaktbeslutet

$
0
0

Den förra licensjakten på vargs efterspel är ännu inte över. Högsta förvaltningsdomstolen prövar just nu lagligheten i att Naturvårdsverket är högsta prövoinstans när det kommer till beslut om vargförvaltning.

Samtidigt visar en ny utredning hos Regeringen att de ändå vill riva upp denna ordning och åter låta domstol avgöra vargjaktsärenden i framtiden, oavsett vad Högsta förvaltningsdomstolen kommer fram till. Flera remissinstanser i utredningsarbetet har kritiserat utredningens förslag.

Svenska Jägareförbundet bemöter gårdagens beslut om vargjakt i försiktigt positiva ordalag. Rovdjursrådets ordförande Torbjörn Lövbom menar att det är bra att fler län beslutat om jakt i år och hoppas på ett bra samarbete länsstyrelser och jägare emellan. Däremot är han kritisk till tilldelningen som han menar är satt utifrån en försiktighetsprincip som inte matchar tillväxten.

– Tyvärr omgärdas hela vargförvaltningen av en överdriven försiktighet. Vi hade velat ha en betydligt större tilldelning för att besluten ska leva upp till intentionerna i riksdagsbeslutet, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Nu har länsstyrelserna gjort sin del. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och stå upp för licensjakten på varg, som man lovade i valrörelsen.

Dalbybjörnen obducerad

$
0
0

Björnen visade sig vara en ung hona, detta kan konstateras av den mycket tunna livmodern. Förändringar i lungorna syntes också vid obduktionen.
– Dessa kommer studeras vidare i mikroskop, förklarar Mikael Propst, pressekreterare på SVA, för Enköpings-Posten.
Man har också kunnat konstatera att kulan som dödade björnen träffade hjärtat och att djuret därför dog snabbt.

LRF anser årets vargtilldelning vara för liten

$
0
0

På LRFs hemsida går nu att läsa ett uttalande där organisationen förklarar sig kritiskt till antalet tilldelade vargar inför årets licensjakt. Men man påpekar också att vargjakten, på ett ungefär, följer de grunddrag som riksdagen beslutat om.
– Riksdagens beslut, som innebär att koncentrationen av varg i Mellansverige ska minska, måste följas. De går inte att genomföra utan licensjakt, säger Anders Wetterin, LRFs expert på jakt och vilt.
LRF uppmanar också regeringen att se till att myndigheternas arbete och beslut om skyddsjakt och licensjakt inte blir en teaterkuliss, likt tidigare, genom att alla jaktbeslut stoppas i sega juridiska processer.

Obekräftade vargobservationer i Mellösa

$
0
0

Vid inte mindre än tre tillfällen har vargar observerats kring det sörmländska samhället Mellösa den senaste månaden. Ingen av dessa gånger har länsstyrelsen kunnat kvalitetssäkra observationerna. Johan Varenius, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Söderlands län, uppskattar ändå att allmänheten använder länsstyrelsens register rovobs.

– Rapporterna vi får in stämmer ibland och ibland inte men det är jättebra att folk använder registret och det ger oss ett mönster i alla fall. Vi gör allt vad vi kan för att kunna följa upp men de senaste vid Mellösa har vi inte kunnat kvalitetssäkra, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Beslut om vargjakt i dag

$
0
0

Hur kommer kommande licensjakt på varg se ut. Snart vet vi. Arkivbild: Per Jonson.

De berörda länsstyrelserna fattar i dag beslut om kommande licensjakt på varg. Klockan 13 meddelas tilldelningar och regelverk för vinterns jakt.

Mariana Skoglund, enhetschef på länsstyrelsen i Örebro län säger till Jaktjournalen att myndigheterna samarbetat och samtalat inför årets beslut.

– Vi har tagit lärdom från den förra licensjakten, men jag tror att vi för varje genomförd licensjakt kommer få nya erfarenheter. Vi har också fått andra direktiv inför kommande licensjakt med mer vägledning från Naturvårdsverket.

Den i vintras genomförda vargjakten är fortfarande under juridisk prövning, eftersom värnarorganisationer överklagade beslutet att Naturvårdsverket ska vara slutgiltiga prövningsinstans. Värnarorganisationerna vill att vargjakt ska kunna prövas i domstol. Ärendet ligger fortfarande på Högsta förvaltningsdomstolens bord.


Så blir vargjakten – Län för län

$
0
0

Länsstyrelsen Värmland har beslutat om licensjakt på högst 20 vargar inom de länsegna reviren Brattfors, Sandsjön och Vimyren samt högst 6 vargar inom det länsgemensamma reviret Loka tillsammans med Länsstyrelsen Örebro.

Jakten får bedrivas från och med 2 januari till och med 15 februari 2016 eller till dess att Länsstyrelsen dessförinnan avlyser jakten.

Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir där den är som störst, för att konflikter mellan människa och djur ska minimeras.

Länsstyrelsen Värmland har fattat beslut om licensjakt på varg grundat i de juridiska förutsättningarna som finns, beräkningsunderlag från SKANDULV, beslutade miniminivåer för varg, fastställt inventeringsresultat och de målsättningar vi har satt upp i våra regionala förvaltningsplaner för stora rovdjur inom det mellersta rovdjursförvaltningsområdet, rapporterar de i ett pressmeddelande.

Licensjakten omfattar totalt 46 individer och länsstyrelserna anser detta vara av begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt.

De berörda länen i mellersta rovdjursförvaltningsområdet har efter samråd enats om jaktuttag per län enligt följande:

Värmland – 20 vargar
Örebro/Värmland – 6 vargar (gemensamma reviret Loka, jakt administreras av Länsstyrelsen Örebro)
Dalarna – 8 vargar
Gävleborg – 6 vargar
Västmanland – 6 vargar

Länsstyrelsen polisanmäler drabbad fåruppfödare

$
0
0

Inte bara dödade får drabbar Molstaberg. Nu är de dessutom polisanmälda av Länsstyrelsen. Arkivfoto: Per Jonson.

Länsstyrelsens bedömning är att djuren inte i tillräcklig omfattning har skyddats från vargangrepp vilket har orsakat ett onödigt stort lidande. Cirka 60 får har dödats på gården sedan angreppen startade i somras.

– Det är en ytterst ovanlig situation som ligger till grund för anmälan där upprepade angrepp tillåts fortgå utan att, som vi bedömer det, relevanta åtgärder görs för att förhindra dem och skydda djuren. Varken rovdjursstängsel eller nattfållor har använts, trots upprepade påpekanden och hjälp med tillfälliga stödinsatser från Länsstyrelsens personal. Djurhållarna har även tackat nej till bidrag för stängsling och avstått från frivilliga arbetsinsatser för att sätta upp ett godkänt rovdjursstängsel. Djurhållarnas befintliga stängsel har delvis haft stora brister som gjort det möjligt för varg att ta sig in upprepade gånger på samma ställe och döda får i hagen, säger Ulrika Geber, lantbruksdirektör vid Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Mikael Fransson, rovdjurshandläggare är en dem på Länsstyrelsen i Stockholms län som den senaste tiden har haft tät kontakt med den drabbade gården.

– Vi har genomfört besiktningar och utfört förebyggande åtgärder. Landsbygdsavdelningen har hämtat in information från oss, men enheten för naturvård som vi arbetar på har ingenting med polisanmälan att göra. Jag kan inte bedöma den här frågan, säger han.

Höga poäng vid taxarnas Drev-SM

$
0
0

Tre korthårstaxar övers på prispallen när taxarnas Drev-SM avgjordes nyligen.

Det blev tre korthårstaxar på prispallen när Svenska Taxklubben avgjorde sitt Drev-SM i början av november på marker utanför Vårgårda i Västra Götaland.

Tidigare år har Drev-SM bestått av 22 hundar. Men inför årets SM har nya uttagningsregler tagits fram och totalt får elva hundar starta, inklusive fjolårssegraren.

I de nya reglerna sker uttagningen på fyra starter, varav två av starterna ska vara gjorda föregående säsong. De tre bästa proven får startas och av dessa tre ska minst ett prov vara ett ordinarie prov.

– Vi är mycket nöjda med den nya uttagningen, hela startfältet har gått till förstapris och kampen om medaljerna var hård. Det blir också lättare för andra klubbar att arrangera Drev-SM nu när det ”bara” är elva hundar som kommer till start, berättar Mats Mellström, i arrangerande Västsvenska Taxklubben.

Av de elva startande hundarna gick samtliga till förstapris på rådjur. Noterbart är att de tre bästa hundarna var korthårstaxar. Bäst lyckades Kokopellis Felice, med Torbjörn Norrlund, tävlande för Jämtland/Härjedalens taxklubb som vann med en rådjursetta, Drev-sert och fina 53 egenskapspoäng.

 

Prislista Tax SM

1: Kokopellis Felice SE41245/2013, Torbjörn Norrlund, J/HTK, 1:aRå, D-cert, 53 ep.
2: Källstigens Lova SE23760/2011, Stig Larsson HTK, 1:a Rå, D-cert, 52.
3: Källstigens Lisa SE23759/2011, Anders Persson GäTK, 1:a Rå, 51.
4: Allax Ginny SE24345/2011, Alf Olsson BDTK, 1:a Rå, 51.
5: Whalbergets Orvar SE51546/2011, Göran Metsjö ÖlTK, 1:a Rå, 50.
6: Port Ellen S56089/2008, Emil Jansson VsvTK, 1:a Rå, 47.
7: Dammforsens Simon SE41557/2012, David Andreae SkbTK, 1:a Rå, 46.
8: Mariebergs Vilda SE46808/2012, Karl Söderberg ÖsvTK, 1:a Hjort, 43.
9: Ermoro`s Mitzie SE26942/2011, Berne Forsman SkåTK, 1:a Rå, 43.
10: Wahlbergets Jawa SE29160/2010, Per-Arne Wahlberg SmTK, 1:a Rå, 42.
11. Härsmes Lotta SE46684/2011, Per Jonsson KTK, 1:a Rå, 42.

 

Svenska Jägareförbundet om vargjaktbeslutet

$
0
0

Den förra licensjakten på vargs efterspel är ännu inte över. Högsta förvaltningsdomstolen prövar just nu lagligheten i att Naturvårdsverket är högsta prövoinstans när det kommer till beslut om vargförvaltning.

Samtidigt visar en ny utredning hos Regeringen att de ändå vill riva upp denna ordning och åter låta domstol avgöra vargjaktsärenden i framtiden, oavsett vad Högsta förvaltningsdomstolen kommer fram till. Flera remissinstanser i utredningsarbetet har kritiserat utredningens förslag.

Svenska Jägareförbundet bemöter gårdagens beslut om vargjakt i försiktigt positiva ordalag. Rovdjursrådets ordförande Torbjörn Lövbom menar att det är bra att fler län beslutat om jakt i år och hoppas på ett bra samarbete länsstyrelser och jägare emellan. Däremot är han kritisk till tilldelningen som han menar är satt utifrån en försiktighetsprincip som inte matchar tillväxten.

– Tyvärr omgärdas hela vargförvaltningen av en överdriven försiktighet. Vi hade velat ha en betydligt större tilldelning för att besluten ska leva upp till intentionerna i riksdagsbeslutet, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Nu har länsstyrelserna gjort sin del. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och stå upp för licensjakten på varg, som man lovade i valrörelsen.

Dalbybjörnen obducerad

$
0
0

Björnen visade sig vara en ung hona, detta kan konstateras av den mycket tunna livmodern. Förändringar i lungorna syntes också vid obduktionen.
– Dessa kommer studeras vidare i mikroskop, förklarar Mikael Propst, pressekreterare på SVA, för Enköpings-Posten.
Man har också kunnat konstatera att kulan som dödade björnen träffade hjärtat och att djuret därför dog snabbt.

LRF anser årets vargtilldelning vara för liten

$
0
0

På LRFs hemsida går nu att läsa ett uttalande där organisationen förklarar sig kritiskt till antalet tilldelade vargar inför årets licensjakt. Men man påpekar också att vargjakten, på ett ungefär, följer de grunddrag som riksdagen beslutat om.
– Riksdagens beslut, som innebär att koncentrationen av varg i Mellansverige ska minska, måste följas. De går inte att genomföra utan licensjakt, säger Anders Wetterin, LRFs expert på jakt och vilt.
LRF uppmanar också regeringen att se till att myndigheternas arbete och beslut om skyddsjakt och licensjakt inte blir en teaterkuliss, likt tidigare, genom att alla jaktbeslut stoppas i sega juridiska processer.

Förlängd skyddsjakt på Järbovargen

$
0
0

Skyddsjakten på Järbovargen har visat sig vara svår att lyckas med. Detta delvis beroende på de relger som omgärdar jakten. Man får bland annat inte genskjuta eller förfölja vargen enligt länsstyrelsens beslut.

– Med de regler som länsstyrelsen sätter upp är det nästan omöjligt att skjuta en varg, säger Per Mellström, representat för Jägareförbundet Gävleborg, till Arbetarbladet.

Länsstyrelsen har dock valt att förlänga jakten och jägarna i området har nu istället fram till 16 december på sig att nedlägga vargen.


Två jakthundar vargdödade i helgen

$
0
0

I helgen dödades två jakthundar i samband med vargangrepp. Den ena attacken skedde i Gävleborgs län, där en 1,5-årig jämthund skadades så allvarligt när den attackerades att livet inte gick att rädda, trots att ägaren snabbt var på plats.

Den andra attacken skedde i Älvdalen. En ung American Foxhound försvann under jakt ur täckning och när ägaren åter fick in hunden indikerade pejlen att hunden var stilla. Väl framme hittade ägaren hunden ihjälbiten.

I fredags uppmanades jägare och hundägare runt om i Sverige att tända levande ljus för vargtagna hundar för att hedra dem. Nu kan ytterligare två lovande jakthundar läggas på den stadigt växande högen av jakthundar som fått sätta livet till på grund av rådande vargpolitik.

LRF Mälardalen kräver skyddsjakt i Sjundareviret

$
0
0

– Vi anser att det med anledning av vargförekomsten i området och de angrepp som skett föreligger en stor risk för att den redan inträffade allvarliga skadan förvärras och att det är stor risk för att angreppen fortsätter under nästa års betessäsong säger Sture Johansson, ordförande för LRF Mälardalen i ett pressmeddelande.

Med stöd av paragraf 28 sköts nu under hösten alfatiken i reviret men alfahannen och eventuell avkomma fortsätter ställa till problem i området.

– Alfahannen och årets valpar har vid det här laget fått stor rutin och erfarenhet på att angripa får, vilket starkt talar för att angreppen kommer att fortsätta kommande säsong med uppenbar risk för allvarlig skada. Länsstyrelsen bör därför omedelbart besluta om skyddsjakt på vargarna, säger Sture Johansson vidare.

LRF tycker Länsstyrelsens polisanmälan mot den drabbade gården Molstaberg är djupt olycklig.

Vill kontrollera säkerheten hos ammunitionsladdare

$
0
0

Handladdad ammunition provskjuts. Nu ska det göras tillsyn hos de mer storskaliga handladdarna. Arkivfoto: Per Jonson

– Vi vill kontrollera att tillverkningen är säker och att patronerna är säkra för användaren, säger Tiina Germgård, handläggare vid MSB:s tillsynsenhet.

I de fall brister finns kan MSB besluta om förelägganden och förbud.

Verksamheter med giltigt tillstånd från MSB kommer under december 2015 bli ombedda att fylla i ett formulär med frågor om rutiner för kontroll vid tillverkning, patronernas kvalitet, dokumentation av genomförda kontroller och rutin för registerhållning av krut. Viss dokumentation ska också bifogas.

Den som har licens för skjutvapen till jakt och målskytte får utan annat tillstånd handladda ammunition för eget bruk till sina vapen. Den som vill ge bort eller sälja egenladdad ammunition måste däremot ha tillstånd från MSB att tillverka explosiva varor.

I PM:et ”Handladdning av ammunition” på MSB:s hemsida finns information om när tillstånd behövs och hur man ansöker.

FAKTA

Med handladdning menas tillverkning av ammunition till handeldvapen utan automatiska hjälpmedel. Automatiska hjälpmedel är sådan utrustning som kan framställa fler än en patron i följd utan att operatören behöver utföra något manuellt handgrepp.

 

 

Bok om Lillhärdalsfallet släpps

$
0
0

Ny bok om det uppmärksammade Lillhärdalsfallet på gång.

Boken ”De jagade jägarna” tar sin utgångspunkt i ett det uppmärksammade Lillhärdsfallet som nyligen avslutades med att samtliga misstänkta tjuvjägare friades av Svea Hovrätt.

Författarna ger en detaljerad beskrivning av fallet, men de drar också egna slutsatser från det som utspelade sig i Lillhärdal i maj 2012. De menar  att processen i tillägg till att vara ett långt utdraget rättsfall, beskriver hur vargkonflikten nu även nått ända in i vårt rättsväsen.

”När länsstyrelserna nu beviljar sig själva tillstånd, att sätta ut hemliga kameror i skogarna, verkar skyddet av vargen övergå till jakten på jägarna. I ett vargrevir har jägaren inte bara att acceptera en minskande viltförekomst och rädslan för att förlora en familjemedlem – jakthunden. Nu tillkommer även oron för att bli fotograferad i lönndom, med tillhörande hot om fleråriga rättsprocesser. Detta oberoende av om det finns något bevis på vargjakt, eller som i Lillhärdalsfallet, snarare flera bevis på motsatsen.”

De två författarna ställer sig frågan vilken annan noga kontrollerad skötsam grupp i det svenska samhället som jagas av myndigheterna på samma sätt, som sker med jägarna?

Boken släpps i mitten av december och kan beställas här >>

Kan få bidrag till skyddsväst

$
0
0

För att få bidrag ska vissa kriterier vara uppfyllda. Bidraget betalas i första hand ut till de som har aktiva jakthundar. Vid behov kan bidrag lämnas till hundar som ingår i Polismyndighetens eftersöksorganisation, räddningshundar och andra tjänstehundar.

I mån av medel lämnas bidrag med 50 procent av kostnaden, dock är det högsta belopp som lämnas 5 000 kronor och skyddsvästen får inte vara inköpt före år 2015.

Fullständigt ifylld ansökan ska vara Länsstyrelsen tillhanda senast den 15 december. Efter avslutad jaktsäsong ska en kort rapport lämnas in till Länsstyrelsen. Rapportblanketten skickas ut av Länsstyrelsen efter avslutad jaktsäsong, skriver de på sin hemsida >>.

Viewing all 5027 articles
Browse latest View live