Jan-Erik Fasth är en rutinerad eftersöksjägare och vanligtvis spårar han och hannoveranaren Isa skadade djur i flyktriktningen. I måndags natt med fortsättning på tisdagen blev uppdraget fullständigt bakvänt. Efter att en vildsvinsugga på drygt 100 kilo avlivats efter en trafikolycka skulle den samma bakspåras tillbaka till ett bo där sannolikt kultingarna låg. Sju spenar vittnade nämligen om att hon precis grisat.
– Jag bestämde mig rätt snabbt för att försöka förkorta lidandet för kultingarna. Vi hade ju snö och spårförhållandena var goda.
Jan-Erik spårade 1,8 kilometer innan han bröt eftersom han var tvungen att arbeta tidigt dagen där på.
En eftersökskollega skulle ta vid när det ljusnade men han lyckades inte reda ut spårningsarbetet. Istället återvände Jan-Erik vid 18.30 tiden på tisdagen och fortsatte eftersöket.
– Då var det mycket svårare. Det hade på tinat under dagen och hunnit komma ny snö. Jag fick prata en del med Isa för att få henne att fortsätta spåret.
Det stod rätt snabbt klart för Jan-Erik att suggan varit ute på födosök när hon blev överkörd. Spåret gick i bukter och inom ett relativt begränsat område.
– Jag kom efter ett tag fram till en foderplats där andra vildsvin varit framme. Dessutom blev det också plötsligt två spår, ett åt vardera håll.
Vildsvinsuggan hade varit framme vid foderplatsen men gått tillbaka samma spår. En knapp kilometer därifrån kom Jan-Erik till en tät plantering.
– När jag tittade på marken såg jag små stigar. Först trodde jag det var sorkar men så såg jag pyttesmå klövavtryck och förstod att jag var i närheten av boet.
Jan-Erik ringde sin kollega Marcus Werjefeld som han gör många eftersök med. Dessutom fick kollegan som gick bet tidigare på dagen komma med och vara vägvakt.
– Jag hade kanske kunnat släppa Isa, men eftersom jag var själv och stora vägen låg ganska nära ville jag inte riskera något.
Efter en del ringningsarbete runt planteringen hör Jan-Erik grymtningar från en hög med ris.
– Jag förstod att vi funnit boet. Nu kunde vi med lite möda avliva kultingarna, totalt sju stycken. Man var både bedrövad och lättad när man gick därifrån.
Boet låg inte mer än en kilometer ifrån olycksplatsen fågelvägen, men spårningen var totalt 3,5 kilometer.
– Det är första gången som jag avlivat nyfödda, föräldralösa kultingar efter en trafikolycka. De var inte större än en vuxen dvärgkanin i storlek och hade svultit ihjäl om vi inte hittat dem.

Sju nyfödda kultingar avlivades i boet exakt ett dygn efter trafiklolyckan. Foto: Privat.