Vargen har uppträtt extremt närgånget en längre tid i Undenäs i Karlsborgs kommun. Se länken längst ned till artikel och film som Jaktjournalen publicerat.
För att undvika att vargen vänjer sig så mycket vid människor, att det kan uppstå farliga situationer, har länsstyrelsens valt att utfärda skyddsjakt.
Vargen har exempelvis stått och tittat på barn som väntat på bussen – och följt efter människor. Sannolikt har vargen sitt födosök i villaområden i Undenäs.
Men hos föreningen Jaktkritikerna, som överklagat jakten och lyckats få den inhibiberad, framhåller man att vargen inte gjort någon skada.
Margareta Sturemyr, styrelseledamot i Jaktkritikerna, säger till P4 Kronoberg att den inte attackerat vare sig människor eller djur.
När det rör sig om ett rödlistat djur ska den istället skrämmas bort från området, ordinerar Styremyr.
Men länsstyrelsens besiktningsman, Gillis Persson, vill inte skjuta med gummikulor på vargen.
”Misshandel”
– När vi testsköt de där gevären på Viltskadecenter, så var det som att skjuta med en slugg. Den gick rakt igenom en aluminiumplåt som vi sköt mot. Gummikulan kan gå igenom skinnet på en varg och jag vill inte utföra sådan misshandel, säger Gillis Persson till Jaktjournalen.
Jaktjournalen har inte lyckats nå föreståndaren på Viltskadecenter, Jens Frank för en kommentar, men en som praktiserat skott mot rovdjur med gummikulor är Bert Eriksson, besiktningsman i Dalarna.
– Det var en varg som uppehöll sig vid en grisgård i Stora Skedvi. Jag smög mig på vargen som låg och solade på ett ställe. Jag sköt en gummikula som träffade och vargen for upp. Då sköt jag en gummikula till. Då sprang vargen iväg och tittade mot mitt håll hela tiden – sedan stannade den och tittade, berättar Bert Eriksson.
Hans plan var att vargen skulle förknippa obehaget med människa.
Till grisgården återvände den dock en gång till efter gummibeskjutningen.
Bert Eriksson har också skjutit på en närgången björn i Ängelsfors. Då blev det två skott i baklåret på björnen.
”Såg att det sved till”
– Jag såg att det sved till på björnen. Då sänkte den huvudet. Jag sköt ett skott till och den sprang därifrån. Björn återvände aldrig till området, säger Bert Eriksson.
Vad säger du om kollegan Gillis Perssons tankar kring risken för skada på djuret?
– Det finns tre olika hårdheter i laddningarna på de här gummikulorna. Jag sköt med dem som var tänkta att använda på 30 meters avstånd, säger Bert Eriksson.
Av naturliga skäl blev vargen och björnen han sköt på aldrig undersökta. Hur skotten påverkade dem fysiskt kan därför inte fastslås.
Mia Bisther, handläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland, säger dock att Viltskadecenter och Jens Frank avrått ifrån skrämselåtgärder med gummikulor mot vargen i Undenäs.
– Viltskadecenters erfarenhet är att vargen måste återkomma till samma gård. I det här fallet är området så utspritt på hela Undenäs och då blir gummikulor inte effektiva, säger Mia Bisther.
Länsstyrelsens personal har under dagen yttrat sig till Förvaltningsrätten i Luleå, som har att besluta om skyddsjakten får genomföras eller inte.
The post Jaktkritikerna har lyckats stoppa skyddsjakt på varg appeared first on Jaktjournalen.