– Det är det inte någon som vågar. Då blir man misstänkt för grovt jaktbrott, får sina jaktvapen beslagtagna och är under utredning i flera år. Hade det varit ett rådjur eller en älg som såg ut och betedde sig så där hade länsstyrelsen beslutat om avlivning direkt, säger en jägare i bygden Jaktjournalen varit i kontakt med.
I lördags jagade en gråhund vargen men hunden kunde kopplas upp. Spåren efter vargen visar att den endast stödjer på tre ben och dessutom blöder. Länsstyrelsen har varit ute och undersökt spåren samt sett bilden på vargen från åtelkameran.
Vargen är sannolikt den samma som påsköts under en skyddsjakt i april och konstaterades träffad, men aldrig återfanns. I slutet av augusti dök den upp igen.
– De verkar inte vilja besluta om skyddsjakt på den själva. När vargen observerades i början av hösten var beskedet att om den klarat sig så pass länge så klarar den nog sig. Men det är mycket stor skillnad för ett skadat rovdjur att få tag på mat under föryngringsperioden än under vintern. Jag tycker det är rent ut sagt djurplågeri, säger jägaren som vill vara anonym.
Enligt Bert Eriksson, naturbevakare på Länsstyrelsen ligger frågan om vargens framtid just nu på länsstyrelsens bord.
– Vi har skickat prover från blodet vi fann i lördags på analys och har sett bilden på vargen. Under morgonens telefonmöte diskuterade vi vad som kan göras. Vi har ett regelverk som måste följas. Imorgon är vår enhetschef tillbaka och då ska vi fortsätta diskutera och titta på vad vi kan göra.
Bert Eriksson nämner också paragraf 40c som ett alternativ men förstår att jägare inte vågar nyttja den på grund av att det rör sig om en varg.