Det var under björnjakt i Överkalix kommun för drygt tre år sedan som Henrik Andersson, renskötare i Gällivare sameby, bjudit in Robert Salomonsson, Borgafjäll, på björnjakt.
Jaktledaren i Kölmjärvs viltvårdsområde där jakten inleddes hade godkänt jakten men kunde inte själv närvara. Roberts hundar hittade björn som gick i väg i gångstånd och in på ett angränsande viltvårdsområde där också björnjakten tilläts.
På detta viltvårdsområdes mark påsköts även björnen av Robert under ett ståndskallsarbete men träffen tog dåligt och björnen drog i väg in i ett tredje viltvårdsområde där den till slut kunde fällas.
Delade meningar
Det är här historierna från de inblandade skiljer sig.
– De som anmält oss menade att vi skjutit björnen både inledningsvis och avslutningsvis inne på det tredje viltvårdsområdet, men ingen bemödade sig kontrollera Roberts pejl eller de filmupptagningar som fanns från jakten, säger Henrik Andersson.
Då hade sannolikt något åtal aldrig blivit av. Att Henrik Andersson dessutom är renskötande same och på så vis har jakträtt även i området där björnen fälldes är heller inget som togs hänsyn till när åtalet väcktes.
– Jag har en miljon hektar som jag kan jaga björn på, men eftersom det är viktigt för oss som driver med rennäring att få bort så många björnar som möjligt från våra marker gäller det att samarbeta med jaktlagen så vi får tips om var björnarna är. Därför utnyttjar jag sällan min jakträtt som renskötare.
Gav ej tillåtelse
I domen beskriver två jägare från viltvårdsområdet där björnen avlivades, hur de blivit kontaktade av den åtalade jaktledaren om att en påskjuten björn gått in på marken. Jaktledaren har bett om lov att få av avsluta eftersöket men nekats av jägaren som mottagit samtalet. De ville själva ville ta hand om eftersöket.
De åtalade menar å sin sida att de att de fått okej att fälla den skadade björnen förutsatt att jägarna som blivit kontaktade får vara med. På grund av bristande mobiltäckning i området går det inte komma fram direkt, men efter flera försök får Henrik tag på den ena jägaren som säger sig befinna sig vid en röd jaktstuga i området. Henrik befinner sig en kilometer från Robert och försöker vidarebefordra informationen till honom men vet inte om det lyckas eftersom täckningen är så pass dåligt. I samband med detta skjuter Robert björnen under eftersöket.
Frikända
När rättegångsförhandlingarna hölls i september vid Haparanda tingsrätt frikändes både Henrik Andersson, samt jaktledaren från anklagelserna. De har inte jagat olovligen, de har inte agerat oaktsamt och de har inte heller vilselett Robert Salomonsson när det givit honom tillstånd att fälla björnen.
Henrik Andersson har hela tiden bestridit åtalspunkterna. Han har angett tre skäl för detta. För det första har han enligt rennäringslagens 25 paragraf jakträtt i området. För det andra hade de skyldighet att fullfölja eftersök oavsett vilken mark de befann sig på. För de tredje har han inte agerat vilseledande eller oaktsamt eftersom han trodde de hade rätt att fälla björnen.
Haparanda tingsrätt menar att åtalet inte kan styrkas eftersom åklagaren inte kunnat presentera några bevis för att de åtalades version är felaktig.
Märklig omständighet
Så här i efterhand misstänker Henrik Andersson att något var i görningen redan från början. Under själva jakten märkte nämligen jägarna att en polishelikopter cirkulerade över dem i skogen.
– Vi trodde att någon kanske gått vilse men så här i efterhand har vi ju förstått att någon anonymt anmält björnjakten till polisen redan innan björnen avlivats, säger Henrik.
– Det finns så mycket avundsjuka och missunnsamhet mellan jägare. Det känns skönt att vi är rentvådda nu men att det ska ta tre år för att komma fram till detta är bara tragiskt, säger han.