Vargar blir allt vanligare i sydsverige och nyligen kunde Jaktjournalen berätta om att Skåne troligen har fått sitt tredje revir. I de mellansvenska områden där vargen funnits länge vet man sedan tidigare att älg utgör vargens huvudföda.
När vargen i allt större utsträckning söker sig söderut, till områden med stora stammar av flera olika klövvilt, till exempel dovhjort och vildsvin, vill forskarna veta hur det påverkar vad vargen väljer att jaga och äta. Studien som inleddes nu under vintern och är ett forskningsprojekt inom Skandulv.
– Vad väljer vargarna när flera olika klövdjursbyten finns tillgängliga? Vi vill kartlägga och jämföra vilka bytesdjur som slås i de olika vargreviren och försöka förstå hur den lokala förekomsten av bytesdjur förklarar variationen i byten mellan vargreviren, säger forskaren Cecilia Di Bernardi som jobbar med projektet på Skandulv.
Ny DNA-metod
Att förstå vilka resurser vargar använder och hur de interagerar med andra arter, inklusive oss människor, är enligt Cecilia Di Bernardi ett avgörande steg för att förstå hur man bäst samexisterar med varg. Hon menar att ny kunskap om vad vargarna föredrar att äta i olika delar av Sverige kan användas som stöd till den framtida viltförvaltningen.
För att kunna avgöra vad vargarna äter samlas spillning in och analyseras med hjälp av DNA-teknik.
– Vi använder en DNA-metod som nyligen utvecklades under min doktorandforskning inom Skandulv. Med metoden kan hitta DNA från upp till 17 olika byten.
Cecilia Di Bernardi räknar med att projektet ska kunna presentera preliminära resultat under de första månaderna 2024.
The post Nu kartläggs sydsvenska vargars matvanor appeared first on Jaktjournalen.