Både vuxna vargar och vargvalpar med vita inslag i pälsen har fastnat på viltkamerabilder i Norge. Det har rört sig om kritvita svansspetsar eller vita fläckar i den övriga pälsen. Eftersom det inte tidigare dykt upp uttalanden från forskare har spekulationerna, kring vad dessa vita inslag betyder, varit många.
Norska TV2 har intervjuat Morten Kjørstad, verksamhetsledare på Statens Naturoppsyn. Enligt honom är det inget konstigt att färgerna på vargar kan variera.
– Eftersom DNA-analyser genom åren visat att variationer i färger eller förekomsten av vita svanstippar är naturligt i vargpopulationen, följs sådana variationer inte upp utifrån bildfynd, säger han till TV2.
Statens Naturoppsyn har registrerat liknande färgvariation helt tillbaka sedan början av 2000-talet och Morten Kjørberg säger att liknande fynd gjorts i Sverige i samband med skyddsjakter och licensjakter.
Inga hybrider
Flera vargvalpar som fotades i Mangenreviret 2018 hade vita inslag men ska enligt DNA test varit vanliga vargar. Øystein Flagstad, forskare på NINA i Norge säger till TV2 att det vita färginslaget beror på graden av inavel i populationen.
Morten Kjørstad tillbakavisar med bestämdhet att det skulle röra sig om så kallade varghybrider, alltså korsning mellan varg och hund.
Den svenska vargforskaren Olof Liberg känner också till färgmutationer på vargar i Skandinavien. Ett exempel den vargtik som flyttades av naturvårdsverket för ett par år sedan. Hon var väldigt röd i pälsen.
– Hon kallades rödluvan. Kroppsfärgen är relativt lättmuterad. Vi har sett vita svansspetsar på vargar i Sverige med men det har oftast varit unga vargar och jag tror det kan försvinna med åldern. Anlaget för en specifik vargvariation är recessiv så det krävs att båda föräldrarna har genen för att det ska slå igenom på avkomman.
The post Vargar med udda täckning fotade appeared first on Jaktjournalen.