Rovdjursföreningen och Jaktkritikerna överklagar i stort sett varenda licensjakt på rovdjur som våra myndigheter beslutar om. Den förestående licensjakten på lodjur är inget undantag.
Jaktjournalen har läst deras överklaganden av lodjursjakten i Dalarna och Gävleborg. Ett argument som återkommer ofta är att jakten inte är laglig enligt EU-regler.
”Länsstyrelsens motivering till beslutet att tillåta licensjakt på lodjur ger intrycket att länsstyrelsen har tolkat undantagsmöjligheten som en allmän rättslig grund för att bedriva ”allmän” jakt i syfte att minska lodjurspopulationen. Det saknas dock stöd i gällande rätt för att bedriva förvaltningsjakt på en strikt skyddad art. Beslutet är därför felaktigt och ska upphävas”, skriver Jaktkritikerna.
EU ingriper inte
Men EU-reglerna är ett argument som bevarandesidan lyft fram i många år i samband med licensjakter på rovdjur. EU ingriper inte mot jakten.
– I början av 2000-talet startade EU ett överträdelseärende mot Sverige. Det ledde till att alla lodjursjägare måste registrera sig hos Naturvårdsverket. Därmed ansågs jakten vara strikt kontrollerad och EU lade ned sitt överträdelseärende, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet.
Hos Svenska Rovdjursföreningen försöker man måla upp en bild av att jakten beslutats i odemokratisk ordning i viltförvaltningsdelegationerna.
”I praktiken kan delegater som önskar jakt rösta ned naturintressets delegater, ”skriver Rovdjursföreningen i sin överklagan.
Föreningen önskar att majoriteten av ledamöterna i delegationerna ska vara motståndare till rovdjursjakt och kunna rösta ned jaktbeslut.
Rovdjursföreningen anser också att lodjursjakten är oetisk, eftersom den genomförs under lodjurens brunstperiod.
”Ett visst mått av sanning”
– I det argumentet har de ett visst mått av sanning. Vi har förslagit att jakten skulle tidigareläggas, men då vänder Rovdjursföreningen på argumentationen, för då är det plötsligt ungar som riskerar att bli lämnade ensamma. I praktiken innebär det att Rovdjursföreningen inte accepterar lodjursjakt överhuvudtaget, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.
Rovdjursföreningen har lyckats komma över en ännu opublicerad forskningsrapport. Den handlar om attityder till varg och används nu som argument mot lodjursjakt.
”Vid jämförelsen av kommuner med och utan licensjakt framgår att i kommuner med licensjakt minskade andelen som svarade att de tycker mycket om att varg finns i Sverige med flera procent /…/ I kommunerna med licensjakt var respondenterna i snitt mer negativa till att ha vargen i sin närhet jämfört med kommunerna utan licensjakt, skriver Rovdjursföreningen i sin överklagan av lodjursjakten.
Vill inte kommentera
Göran Ericsson är professor vid Institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i Umeå och en av dem som jobbar med den kommande rapporten som Rovdjursföreningen hänvisar till.
– Vi lämnar inga kommentarer överhuvudtaget innan rapporten är klar och alla ändringar är gjorda, säger Göran Ericsson till Jaktjournalen.
Gunnar Glöersen tycker att Rovdjursföreningen gör en för långtgående tolkning.
– Vad människor tycker om varg hänger samman med varg vargarna finns. Hade vi inte haft någon licensjakt kanske acceptansen varit ännu lägre. Det går inte att dra den slutsatsen som Rovdjursföreningen gör, säger Gunnar Glöersen.
Licensjakten på lodjur genomförs under mars månad.
The post Full fart på överklagningar av licensjakten på lodjur appeared first on Jaktjournalen.