Jaktjournalen har berättat om händelsen som inträffade i början av årets björnjakt. En polisman, som också är ordförande i viltvårdsområdet, blockerade vägen för fyra jägare i två bilar.
En av jägarna som Jaktjournalen talat med hade hundar som aldrig togs aldrig ut ur bilen, och han hade inga vapen med sig. Därför hade han heller inte löst något gästkort.
Polismannen var civilklädd men visade sin polislegitimation och sa att jägarna var gripna. Sedan ringde han poliskollegor i Dalarna som var i tjänst och åkte till platsen.
Jägarna anklagas för att ha släppt hund vid åtel, ha använt bil i jakten och jagat utan att ha löst gästkort. Jägarna nekar och hävdar att hundarna släpptes på en plats där en björn observerats tidigare under dagen – cirka 300 meter från en åtel.
Misstanken är också att det var fyra jägare som deltog i jakten – och att det bara fanns två gästkort utskrivna.
Jägarna hölls kvar på platsen i fem timmar innan de fick åka och koppla hunden.
Jaktledaren hävdar att de två jägare som jagade också hade gästkort, som skickats in till polisen som utreder misstankarna.
Flera anmälningar
– Vi är flera stycken som lämnat in polisanmälan mot den civilklädda polisen. Det är anmälan om utnyttjande av tjänsteställning, olaga fribehetsberövande och falsk angivelse, berättar jägaren.
Häromdagen fick han brev från särskilda åklagarkammaren i Malmö. Det är den enhet inom rättsväsendet som granskar polisers agerande. I brevet berättas att chefsåklagare Jim Westerberg beslutat inleda förundersökning.
”Det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, står det i brevet från åklagarkammaren.
– Olaga frihetsberövande och falsk angivelse är nedlagt. Det är utnyttjande av tjänsteställning man utreder, säger en av jägarna.
Chefsåklagare Jim Westerberg vill inte berätta närmare om utredningen utan hänvisar till förundersökningssekretess. Han vill tona ned dramatiken.
”Standardformulering”
– I nuläget finns ingen skälig misstanke mot någon inblandad. Det som står i brevet är en standardformulering där vi berättar att förundersökning inletts och att vi tittar på vad som hänt. Vi kommer att inhämta information och sedan gör jag en rättslig bedömning med ledning av uppgifterna som framkommer, säger Jim Westerberg till Jaktjournalen.
Redaktionen har varit i kontakt med polismannen som civilklädd agerade i fallet. Han har inte fått något meddelande om att en förundersökning startats. Han kan därför inte kommentera saken och hänvisar också till att det är andra poliser som utreder anmälningarna om olagliga metoder i björnjakten.
Jägarna har fått alla pejlar och telefoner tagna i beslag.
The post Polismans insats mot björnjägare granskas av åklagare appeared first on Jaktjournalen.