Beslutet gäller två stövare i Skåne. Om deras ägare inte har deras hundhus färdiga senast då den kalla årstiden inträder riskerar han vite på 3.000 kronor per hund.
Kritisk till beslutet
Jägaren har det senaste året haft flera påhälsningar av länsstyrelsen. Dessa har utmynnat i ett antal förelägganden, som jägaren bara delvis lyckats följa.
Mannen är mycket kritisk till länsstyrelsens beslut att tvinga honom att bygga nya hundhus. De uppvärmda hundkojorna med halm, som hans hundar sedan länge redan har tillgång till, duger utmärkt anser han.
Gäller omedelbart
Men det spelar ingen roll. Beslutet om hundhus gäller med omedelbar verkan, även om det överklagas. Lyckas jägaren inte få de efterfrågade byggena på plats kan hans stövare komma att omhändertas, enlighet djurskyddslagen.
– Ja, i första skedet kan vi höja vitet. Men slutligen kan det bli fråga om ett omhändertagande, säger Eva G. Johansson – länsassessor som varit med om att fatta beslutet att belägga den skånska jägaren med vite.
Tar strid i överklagande
Trots att jägaren inför hösten och vintern nu tvingas välja mellan att ta in sina stövare, eller bygga dem varsitt nytt hundhus, har han bestämt sig för att ta strid mot länsstyrelsen.
I ett överklagande till förvaltningsrätten i Malmö pekar han på risken för att stövarnas vinterpäls blir för tunn om de hela tiden vistas i uppvärmda lokaler. Något som kan ställa till problem för hundarna när de i vinter förväntas kunna jaga i temperaturer ned till 15 minusgrader.
Kan bli ny praxis
Bestämmer sig förvaltningsrätten för att gå på länsstyrelsens linje kan samtliga stövarägare som håller sina jakthundar utomhus tvingas bygga hundhus med boxmått och inomhusstandard åt hundarna. Något som Eva G. Johansson uppmanar till redan nu.
– Är man inte nöjd med ett beslut ska man överklaga, och det är bra att vi får den här frågan prövad. Men har man hundar av samma ras som den vårt beslut gäller bör man redan nu se över sin hundhållning. Vårt beslut gäller visserligen en enskild. Men enligt lagen ska samma behandlas lika. Så detta kommer sannolikt att gälla för alla som håller hundar av samma ras, säger hon.
Jordbruksverkets regler för hundboxar och inomhusmiljö
Inomhusmiljön där hundar är ska ha en temperatur och luftfuktighet som är lämplig för dem. Det ska finnas insläpp av dagsljus och belysning som inte irriterar hundarna.
En box är alltid ett inomhusutrymme. Boxen eller rummet ska ha lämplig takhöjd så att utrymmet och hundarna kan skötas och ventilationen fungerar.
I ett hundstall ska mellanväggarna mellan boxarna vara utrustade med siktbarriärer. Siktbarriären ger hundarna möjlighet till avskildhet.
Utrymme för en ensam hund
I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadratmeter för en ensam hund. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen.
Storlek för box eller rum för en ensam hund
Hundens mankhöjd- Utrymme för en ensam hund
< 25 cm – 2 m²
25–35 cm – 2 m²
36–45 cm – 2,5 m²
46–55 cm – 3,5 m²
56–65 cm- 4,5 m²
> 65 cm- 5,5 m²
Källa: Jordbruksverket
Jordbruksverkets regler för hundkoja
En hundkoja ska vara isolerad och väl ventilerad. Den ska skydda mot blåst, direkt solsken, regn, snö, kyla och fukt. Vid behov ska det finnas vindfång eller vindsluss inne i eller utanför kojan så att vinden inte kan blåsa rakt in i den.
Liggytans minsta mått i hundkoja
Längd: Hundens längd från nosspets till svansfäste multiplicerat med 1,1
Bredd: Hundens mankhöjd multiplicerat med 1,1
Höjd: Hundens mankhöjd multiplicerat med 1,2
Källa: Jordbruksverket
The post Uppvärmd hundkoja räcker inte för stövare appeared first on Jaktjournalen.