1922 fanns inte en enda bäver i Sverige. Idag har populationen vuxit, till 130.000 individer. Mest ökar antalet i Västra Götaland. Det är ett tecken på att bävern är på väg att inta ännu ett av våra 21 län. Allra vanligast är den för närvarande i Stockholms och Sörmlands län där det just nu skjuts flest bävrar i landet per 1.000 hektar räknat.
Sedan den stora gnagaren återintroducerades i Sverige genom ett privat initiativ, har bävern spridit sig söderut. Näst på tur att befolkas står alltså Västra Götaland, där det inte funnits bäver på flera hundra år.
Värdefullt jaktbyte
Gammalt tillbaks tovade man hattfilt av bäverns ull, och av bävergäll – ett ämne bestående av urin som samlas i små påsar placerade i bäverns ändalykt – tillverkades medicin som påstods bota det mesta i sjukdomsväg.
Det gjorde bävern till ett extremt värdefullt jaktbyte, som kunde inbringa en hel årslön åt den som lyckades döda ett exemplar.
Den sista svenska bävern såldes 1871. Det bävergäll som därefter, och fram till 1920- och 1930-talen gick att införskaffa på våra apotek importerades för dyra pengar.
Varierande population
Hur många bävrar som sedan återintroduktionen 1922 finns i varje län har varierat över tid. Populationen förändras i takt med att djuren sprider sig.
– Att en ny art ökar snabbt och uppträder i täta bestånd, för att sedan minska är inget ovanligt. I första hand begränsas djuren av tillgången på föda. När antalet bävrar blir för många i ett område äts vinterfödan av snabbare än återväxten. Då får man flytta, helt enkelt. Men när naturen återhämtat sig kommer bävrarna tillbaka igen, förklarar Göran Hartman – en av Sveriges ledande bäverexperter, verksam vid SLU.
På detta sätt har bävern nu vandrat söderut i hundra år. Västra Götaland är hittills det sydligaste länet arten befolkat. Men bävrar kommer man sannolikt även att kunna träffa på så långt söderut som i Skåne om några år.
Kan skapa problem
Enligt Göran Hartman är den stora gnagaren oftast välkommen där den etablerar sig.
Bävern skapar öppna ytor i skogen. Den ökar även mängden död ved och restaurerar på så sätt våra våtmarker.
– Så bävern är väldigt betydelsefull för den biologiska mångfalden i Sverige, säger Göran Hartman.
Men flitiga bävrar kan även underminera vägar och fälla träd över elledningar. En del av dem lyckas till och med lägga brukad skog under vatten med sina dämmen. Så, även om ingen längre jagar bäver för att tova hattar eller göra medicin, är djuret även idag föremål för jakt.
”Ett utmärkt kött”

I många fall jagas den mest för nöjes skull, utan att vare sig päls eller kött tas tillvara. Det är synd, tycker Göran Hartman som menar att bäverkött är minst lika aptitligt att lägga på tallriken som hare och rådjur.
– Pälsen är inte så eftertraktad eftersom bävern har ganska grova täckhår. Men man skulle kunna göra oerhört varma saker av skinnet om man brydde sig om att ta hand om det. Som föda är bävern oerhört underskattad. Men det är ett utmärkt kött att ha i köket! Kan man sin sak och börjar med att skära bort gällpungarna snyggt och rent med en kniv som man sedan byter ut får man flera kilo kött som är helt i klass med både hare och rådjur, säger Hartman.
– Att så få ser bäver som något man kan äta beror nog mycket på okunnighet – och oskicklighet. Som jägare måste man veta vad man gör när man tar vara på köttet. Men hur man gör går ju att ta reda på. Vårt viltkött är en fantastisk resurs som vi ska värna om. Det är ganska mycket kött på en bäver, och det skjuts ju ändå några ton per år i Sverige, fortsätter han.
Seminarium på SLU
För att sprida mer kunskap om bävern – och hur man tillagar den – deltar Göran Hartman 28–29 september i ett seminarium med workshop, middag och bäverexkursion som hålls på SLU i Uppsala.
Med på plats finns även Hartmans kollega Frauke Ecke, bäverexpert och nybliven professor vid Helsingfors universitet samt Torsten Mörner – tidigare statsveterinär och kokboksförfattare.
Viltexperten Rikard Södergren från Svenska Jägareförbundet och vetenskapsjournalisten Sus Andersson delar också med sig av sina kunskaper.
The post 100 år efter återinförandet – nu intar bävern Västra Götaland appeared first on Jaktjournalen.