De flesta jägare har säkert kommit i kontakt med elektroniska rödpunktsikte och de tenderar till att vara en slags vattendelare. En del kommer aldrig överens med den lilla röda pricken medan andra blir frälsta och kan inte tänka sig ett bättre riktmedel. I takt med att jakten blivit allt mer specialiserad där jägarna skräddarsyr sin utrustning för olika jaktformer, har rödpunktsiktet blivit ett självklart alternativ för många.
Kula och hagel
Rödpunktsiktet har traditionellt använts som en lätt och smidig lösning för kombinations- eller för kulvapen. Idag är det vid vissa jaktformer som tex vildsvinsjakt med hund nästan en regel utan undantag att hundförarna och en stor del av passkyttarna
har rödpunktsikten på sina vapen. Det är på denna planhalva, där avstånden är rimliga och passen trånga som rödpunktsiktet har sin främsta styrka. Men sedan ett par år finns det även specialfästen som underlättar montering på hagelvapen.
– Vi har sett att många skyttar kan dra nytta av ett rödpunktsikte som inte påverkas av ögats position, särskilt om deras anläggning inte är helt konsekvent, berättar Alexander Nordin som är försäljningschef på svenska Aimpoint.
Elektroniska sikten
De elektroniska rödpunktsikten som idag är aktuella för jakt är i grunden att likna vid öppna riktmedel, där skytten med bägge ögonen öppna och helt utan förstoring, ges en god överblick av händelserna runt målet men där slutar också likheterna. Det öppna riktmedlet kräver att öga, sikte, korn och mål linjeras, vilket ställer höga krav på en perfekt anläggning. Även i händelse av en sådan så kommer någon del av de öppna riktmedlen eller målet att vara ur fokus och uppfattas suddigt. För ett elektroniskt rödpunktsikte kommer såväl den belysta punkten som målet att vara skarpa för skytten. Rödpunktsiktet fördelar uppskattas inte bara av jägare världen över, utan även sportskyttar, polis och militär. De två sistnämnda kategorierna ska vi jägare vara tacksamma över, då stora resurser läggs på utvecklingsarbete som i längden gynnar även jaktsiktenas kvalitet och pålitlighet.
Tekniken
Idag dominerar två tekniker marknaden för rödpunktsikten, diodbelysta reflexsikten och holografiska sikten.
• I reflexsiktet skapas den röda punkten genom att en LED-diod belyser en lins inuti siktet. Punktens storlek är förutbestämd medan dess intensitet ställs genom att variera effekten från LED-dioden.
• Ett holografiskt sikte har en mer komplicerad uppbyggnad där en laser belyser ett hologram, vilken ger ett synligt riktmedel.
“Parallaxfrihet”
Med parallaxfrihet menas att oavsett om du rör huvudet i förhållande till siktet så kommer rödpunkten ligga kvar på målet om vapnet inte flyttas. I det traditionella reflexsiktet kommer linskonstruktion och brytningsegenskaper i linserna att avgöra hur nära en parallaxfrihet man uppnår. Detta är en viktig aspekt att vara uppmärksam på och också en egenskap som kan skilja mellan rödpunktsikten av olika kvalitet.
Riktmedel
Det holografiska siktet har en större flexibilitet när det gäller riktmedlets utformning då detta bestäms av ett hologram som belyses av en laser och därefter projiceras på siktets frontlins. Det vanligaste riktmedlet är en ring med en mindre punkt i mitten. Diodbelysta reflexsikten går ofta att få med punkter i olika storlekar. Traditionellt är små prickar vanligast men det finns en trend, där allt fler jägare går mot större prickar kring 4-6 MOA. MOA står för Minute Of Angle och 1 MOA motsvarar 2,9 cm på 100m.
Batteritid
Batteritiden för ett rödpunktsikte är inte oväsentlig då det inte finns något att sikta med när batteriet är tomt. Dagens LED-dioder är otroligt strömsnåla och batteritiden anges i åtskilliga tusen timmar. Ett Aimpoint Micro H-2 kan du starta när säsongen börjar i oktober och stänga efter sista jakten i januari och i teorin fortsätta så i 10 år utan att byta batteri. Lasern i de holografiska siktena drar mer ström och batteritiden är betydligt kortare men kompenseras normalt med automatisk avstängning efter några timmar för att spara batteri.
Montage
De flesta som sätter ett rödpunktsikte på sin bössa är måna om att få ett lågt montage som blir både tåligt och smidigt. Holografiska sikten bygger normalt mer på höjden än ett reflexsikte då laser och hologram befinner sig under siktets lins. Men det kan vara värt att titta på olika modeller med ditt eget vapen i åtanke, då vissa tillverkare har ett mycket stort utbud av specialfästen. Från den militära sidan finns det avancerade tillbehör med förstorande okular som kan fällas in framför rödpunktsiktet för att på så sätt snabbt få ett par gångers förstoring vid precisionsskott. Det finns även lösningar för den motsatta situationen, där ett rödpunktsikte monteras vid sidan av ett större kikarsikte som ett komplement för korta håll där skytten genom att luta bössan har möjlighet använda ett rödpunktsikte. Inga lösningar för gemene man men för den pryltokige jägaren som trodde att hon eller han redan hade allt.

Text & Foto: MARCUS HOLM och JONAS BRINK
Reportaget publicerades ursprungligen i Jaktjournalen nr 6, 2020
The post Köpguide: Vi har testat 12 rödpunktsiken appeared first on Jaktjournalen.