Quantcast
Channel: Jaktjournalen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5027

Skydda din jakthund mot fästingar – för din egen skull

$
0
0

I vårt allt varmare klimat trivs allt fler fästingarter. Med dem följer allvarliga sjukdomar som vi hittills varit både obekanta med och förskonade från. Genom att skydda din jakthund mot fästingar skyddar du dig själv mot sjukdom.

Borrelia och TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation) har funnits länge i Sverige. Båda kan ge sjukdomssymptom hos våra jakthundar. Det är dock betydligt vanligare att vi jägare blir sjuka. En jakthund som inte skyddas mot fästingar kan bli både reservoar och värd för fästingburna sjukdomar, även om hunden själv verkar vara frisk.

Allvarliga former av TBE

Både Borrelia och TBE är behandlingsbara. Men medan prognosen för tillfrisknande från en borreliainfektion är relativt god, är den desto sämre för den som drabbas av TBE. Den som insjuknar i fästingburen hjärnhinneinflammation kan bland annat drabbas av allvarliga neurologiska symptom, som kvarstår efter tillfrisknande från själva infektionen.

Sedan några år tillbaka kartlägger Sveriges veterinärmedicinska anstalt – SVA – vilka olika fästingarter som förekommer i Sverige, samt hur de breder ut sig.

I norra Sverige, som tidigare varit helt förskonat från fästingplågan, har Taigafästingen etablerat sig. Denna fästingart är känd som spridare av sibirisk och far-eastern TBE, två TBE-varianter som är betydligt farligare för människor än den TBE som sprids av vanliga fästingar.

Borrelia och TBE är fortfarande de vanligaste fästingburna sjukdomarna i Sverige. Medan borrelian nu finns i hela Sverige, förekommer TBE i hela södra landsdelen. Allra störst risk att drabbas löper man i de grönmarkerade zonerna. Kartillustration: Anna Björner

Kommer med flyttfåglarna

Medan den vanliga fästingen vandrar allt längre norrut, etablerar sig Taigafästingen allt stadigare utmed Norrlandskusten.

Än så länge har Taigafästingens förekomst inte lett till att människor börjat insjukna i de allvarligare formerna av TBE. Men ju fler Taigafästingar som etablerar sig i ett område, desto större är risken för att de farligaste TBE-formerna tar sig in i Sverige.

Taigafästingen är dock inte den enda fästingarten vi ska oroa oss för. Sedan 2018 har fästingar som följt med flyttfåglar från sydligare nejder upptäckts på olika håll i Sverige.

Flera allvarliga sjukdomar

Hittills har dessa mest kopplats till fall av Babesios, eller Piroplasmos som sjukdomen också kallas. I dagligt tal refererar man till den som Sommarsjuka – en sjukdom som idag finns hos cirka fyra procent av fästingarna i södra Sverige och som orsakar en febersjukdom hos nötkreatur som är dödlig om den inte behandlas medicinskt. Hos oss människor ger den upphov till malarialiknande sjukdomssymptom som kan bli mycket allvarliga.

Men flyttfågelfästingar kan även sprida andra sjukdomar. Som fläckfebervirus – en fästingburen tyfusfeber, och Krim-Kongo blödarfebervirus. Den senare är en blödarfeber som ofta får dödlig utgång och som just nu sprids i Europa. I Sverige har dock ännu enbart ett fall av sjukdomen konstaterats.

Mängd allvarliga symptom

Vårt ökade resande med hund har lett till att förekomsten av Babesios/Piroplasmos ökat i Sverige. Detsamma gäller Anaplasmos, eller betesfeber. Sjukdomen ger hög feber och aptitlöshet hos djur. Infekterade får kan kasta sina lamm och mjölkkor som insjuknar får nedsatt mjölkproduktion.

Hos människor ger den fästingburna bakterien som orsakar sjukdomen en mängd allvarliga symptom och kräver därför omedelbar medicinsk behandling. Sjukdomen kan bland annat orsaka njur- och hjärtsvikt, andningssvårigheter, koma, magsjuka, utslag, hosta, ledvärk och förvirring.

SVA samlar in fästingar

För att de fästingburna sjukdomarna inte ska få fäste i Sverige blir det allt viktigare att vi skyddar oss själva mot dem, genom att tänka på att klä oss rätt i skogen – och att skydda våra jakthundar mot fästingar.

Vi ska också vara noga med att titta närmare på de fästingar vi hittar på oss själva och i våra jakthundars päls.

SVA tar sedan flera år tillbaka hjälp av allmänheten med att samla in ovanliga fästingarter, för att på så sätt kunna kartlägga var i landet de förekommer.

Här är några exempel på fästingar som SVA gärna vill att vi skickar in:

Flyttfågelsfästing (Hyalomma marginatum), hona under luppen. Foto: SVA
Flyttfågelsfästing (Hyalomma marginatum), hona i hästens päls. Foto: SVA
Brokig hundfästing (Dermacentor reticalatus), hona. Kan vara bärare av Babesios/Piroplasmos. Foto: Lidia Chitimia-Dobler, Bundeswehr Institute of Microbiology, Munich, Germany
Brokig hundfästing (Dermacentor reticalatus), hane. Foto: SVA

Mer information om fästingar, fästingburna sjukdomar och hur man går till väga för att hjälpa SVA samla in ovanliga fästingar hittar du på SVAs hemsida.

The post Skydda din jakthund mot fästingar – för din egen skull appeared first on Jaktjournalen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5027

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!