Howa är långt i från ett nytt företag. De började som en maskinverkstad 1907 i Japan men i takt med att det japanska kejsardömet bestämde sig för att expandera så gick fabriken samman med ett annat företag och började tillverka krigsmateriel.
Efter andra världskriget bidrog sanktionerna mot Japan till att Howa helt slog om och började tillverka maskiner för textilindustrin. Först i slutet av 1950 talet gav de sig in på marknaden för jaktvapen.
Modell som överlevt
1967 släppte Howa modellen “Golden bear”. Den är ursprungsmodellen till vapnet vi tittar närmare på i dag. Modell 1500 såg faktiskt dagens ljus redan 1979.
Modellen var bra från start och ytterst små förändringar har genomförts sedan dess. Designen visade sig pålitlig och vapnet fick bland annat högsta betyg när tidskriften Testfakta gjorde en stor genomgång av studsare 2007. Bland annat blockerades pipan med flit innan ett skott sköts.
Howa kom på första plats i detta test och fick bästa betyg när alla tester sammanslogs. Värt att nämna är att flertalet märken exploderade under trycktestet, men inte Howa.
Tvåstegstrycke
2016 utvecklade Howa ett nytt tvåstegstrycke HACT (Howa Actuator Controlled Trigger). Trycket fick mycket ros av vapenpressen, dels för att det var inslutet och gjort för tuffa förhållanden men ändå hade så tydliga brytpunkter. Trycket blev så populärt att det monterades på alla Howas vapen.
Tryckets första steg ligger på cirka 500 gram och andra steget som avfyrar vapnet kommer inställt från fabriken på 1,5 kilo. Vidare så har även trycket en trelägessäkring vilket innebär att man kan plundra vapnet säkert i mellanläget medan det helt säkrade läget även låser slutstycket.
Kolvsamarbete
Samarbetet mellan Howa och H.S Precision blev offentligt 2018.
H.S tillverkar inte bara kolvar utan gör även kompletta gevär där man stolt tillverkar samtliga komponenter själv, lås, pipor och till och med de minsta skruvarna görs under deras tak. Kolven som sitter på testvapnet är således en helamerikansk konstruktion.
Materialet är stenhårt och vridstumt men ekar inte det minsta när man slår i något och i kärnan av kolven sitter en aluminiumstomme som håller vapnet stumt på plats.
Men vad är kolven gjord av? Frågan ställde jag mig flertalet gånger och informationen var inte helt enkel att hitta. Efter lite efterforskningar så fann jag informationen jag var ute efter. Kolven består av en mix av kevlar, glasfiber och kolfiber i olika lager och hålrummet som uppstått mellan dessa är fyllt med en sorts robust skum för att man inte ska få den klassiska ihåliga kolven som låter illa i skogen. Vapnet väger 3,5 kilo utan optik.
Slutstycke och låda
Jag ska vara helt ärlig och säga att det inte är första gången jag hanterat en Howa och det blir för mig en gåta varje gång varför fler inte köper geväret. 1500 är en bra instegsmodell som står sig väl mot andra gevär i 10 000-kronorsklassen och inte allt för sällan är bättre.
Nu kostar den här modellen aningen mer på grund av kolven. Rekommenderat pris ligger på 18 995 kronor.
Det är dock första gången jag hanterat en helt ny Howa. Slutstycksgången kändes lite rå och gled inte riktigt lika fint som dom jag hanterat tidigare. Jag tog med mig 50 jaktmatchpatroner till älgbanan, men först oljade jag in vapnet, smorde låsklackarna. När jag var klar så torkade jag av allt och smorde om samtliga ytor. Skillnaden blev som natt och dag. Nu hade geväret den slutstyckesgång som jag känt på tidigare vapen från Howa.
Lite trevlig kuriosa är att rekylklacken är fräst i ett stycke ut från lådan. Slutstycket har också en utdragare av M16 typ, Detta är något man normalt ser på customvapen och inte på vapen i den här prisklassen nu for tiden. Uppspänningen känns igen från en Remington, med sina 90 graders lyft på handtaget och går snällt och smidigt att spänna upp.
Samtliga Howa modeller (Utom Bravo och HCR) levereras med underbeslag och internt magasin helt tillverkat i metall och som på testvapnet rymmer tre patroner, antalet varierar beroende på kalibern, det är fullt möjligt att köpa till underbeslag som tar löstagbara magasin för en relativt billig peng.
Bra precision
Testvapnet, levererades i kaliber 7 mm Remington Magnum. Men det finns naturligtvis en hel uppsjö av andra kalibrar att välja mellan i både lång och kort låda.
Ammunition från Sako, Norma och Hornady användes för att kontrollera precisionen.
Bäst presterade Norma Oryx tätt följt av de två alternativen från Hornady.
Samtliga ammuntionssorter hade mer än tillräcklig precision för allt vilt man kan tänkas vilja jaga med ett vapen av den här typen.
Värt att notera är att uppmätt hastighet och den som angavs på ammunitionsasken stämde extremt väl på Sako och Hornady medan Norma var långsammare än redovisat på ask och hemsida. Jaktmatch låg 15/s under, Ecostrike 40m/s under och oryx låg 20m/s under.
Jag misstänker att Norma provat ut sin ammunition i en avsevärt längre pipa än den kallhamrade 60 cm blånerade pipan som detta vapen levererades med

Slutsatser
Efter två veckor med vapnet, var jag på älgjakt, och jag måste säga att vapnet känns som en utmärkt alltiallo. Testgeväret var försett med ringar från Hawkins Precision och ett kompakt jakt/långhållsikte från Bushnell. Min dröm om att jaga Elk i Colorado eller Montana har fått ett passande vapen för ändamålet. Även om jag aldrig kommer till USA så vet jag i alla fall nu att Howa levererar ett bra verktyg för jobbet om möjligheten någon gång dyker upp.
Fabrikat: Howa
Modell: 1500 H.S Precision
Kalibrar: Från .223 till 300win mag
Piplängd: 60cm på testvapnet.
Magasin: Internt (Externt finns att köpa till)
Vikt: 3,5kg (HS precision med lång magnum låda)
Kikarsiktesmontage (klackar): Borrade hål i lådan.
Pris: 18 995 kr
Distributör: Fondprodukter
Text & Foto: Marcus Olsson
Reportaget publicerades ursprungligen i Jaktjournalen nr 6, 2020.
The post Vapentest: Howa 1500 HS Precision appeared first on Jaktjournalen.