En naturlig tanke under jägarexamensstudierna är att man funderar på vilka, eller vilket vapen, man ska köpa. Detta beror självklart helt och hållet på vilken jaktform som lockar mest och vilka jaktmöjligheter man ser i framtiden.
Carl Bengtsson, Hällesåker, strax söder om Göteborg, lockas just nu mest av gåsjakt, men är även öppen för andra jaktformer i framtiden.
– I första hand ska jag köpa ett hagelvapen, det har jag bestämt mig för. Helst skulle jag vilja ha en sida-sida. Sedan får ett kulvapen i Klass 1 komma som steg två, säger Carl.
Nyttig genomgång
När Carl stiger in genom butiksdörrarna i Hulukvarn blir han snabbt omhändertagen av butiksägaren Christian Larsson, som själv är både erfaren jägare och sportskytt.
Över en kopp kaffe får Carl berätta om hans planer och vilken typ av vapen han funderat på.
– Om man till exempel har en budget på 20 000 kronor ska man köpa ett vapen för 16 000 kronor och för de överstående 4 000 köper man övningsammunition. Jag hävdar bestämt att om du inte har råd att träna är vilket vapenköp som helst bortkastat.
Sida-sida
Carl är i första hand intresserad av ett begagnat hagelvapen i sida-sida. Något som Christian inte riktigt ser som en självklarhet och ett ingångsvapen.
– Det är mycket få sida-sida som klarar stålhagel och då måste man kraftigt upp i pris. Vad man ska tänka på är att det krävs stålhagel för att få träna på en skjutbana, upplyser Christian.
Om man istället går på en bock eller halvautomat har man betydligt mer att välja på, både vad gäller nya som begagnade vapen.
– En bock tar emot rekylen bättre än en sida-sida. Jag ser också tydligt att de begagnade bockar vi får in som har en borrning från halv och uppåt säljs snabbt. Samma sak med de som har utbytbara chocker, förklarar Christian.
Liten skillnad
I dag är skillnaden mellan en bra begagnad bock och ett billigt nytt hagelvapen inte speciellt stor. Tittar man på vilken typ av hagelvapen som säljs idag så står sida-sida bara för någon procent, medan det är bock och halvautomater som dominerar, främst bland jägare som tycker om att jaga gäss och duvor.
– Mitt förslag till dig är att vi går ut i vapenrummet och tittar på en hagelbock som är godkänd för stålhagel, säger Christian.
Vapnet måste passa
Under tiden Christian plockar fram olika förslag går Carl runt och känner på olika hagelvapen. Han svingar och gör provanläggningar. Ibland dyker drömmar och habegär upp.
– Helt klart finns det många vapen jag skulle kunna tänka mig och det är bra att få prova och känna innan man bestämmer sig, menar Carl som allt mer börjar förstå komplexiteten runt ett vapenköp.
– För oss här på Jaktia är det viktigt att vapnet passar kunden, annars avråder vi. Om inte vapnet passar kommer du aldrig att lära dig känslan när du träffar, understryker Christian.
I Christians butik finns unika möjligheter för vapenkunden. I samma byggnad som jaktbutiken huserar både en skjutbana för kula och hagel där kunderna kan provskjuta innan bankkortet ska dras i kassan.
Kaliber 12 dominerar
Utan överdrift kan man säga att det är kaliber 12 som är den allmänna jaktkalibern för hagelvapen i Norden. Längst upp i landets norra delar där ripjakten är stor väljer många att jaga med kaliber 20.
Den ovanligaste kalibern är 16 och den används främst i en del kombivapen och riktigt gamla hagelvapen.

Val av kulvapen
Efter en svettig timme med mängder av provanläggningar och information om fördelar och nackdelar känner Carl att det är dags för att titta på kulvapen.
– För mig känns det som att mitt första kulvapen ska vara i Klass 1, så att jag kan jaga allt och inte bli begränsad av de olika klasserna, berättar Carl som snabbt hittar en av butikens dyraste studsare som lyser av habegär. En Blaser R8 Monza Carbon, pris utan dämpare cirka 90 000 kronor.
.308 Win populärast idag
Ett av det vanligaste diskussionsämnena bland jägare är kalibrar och kulvikter. Ett ämne som aldrig når till punkt. Men en sak är tydlig, det går trender i kalibrar och de senaste åren har pris och kulutbud fått en allt viktigare betydelse.
– Man kan säga att våra vanligaste kalibrar i Klass 1 alla har haft sina tidsepoker. 9,3×62, 8×57, 30-06, 6,5×55 och .308 Win. Men idag är det .308 Win som är populärast, den är relativt billig och har ett stort kulutbud. Däremot kan vi tydligt se att 30-06 går ned i popularitet, berättar Christian.
Tre olika repetersystem
När man ska välja studsare i Klass 1 finns det tre olika repetersystem. Den traditionella, rakrepetern och halvautomaten. Den vanligaste är den traditionella och här finns ett stort utbud, både nytt och begagnat.
– I dag kan du hitta en ny studsare med belyst kikarsikte och ljuddämpare för runt 10 000 kronor. Med samma utrustning hamnar du i stort sett på samma pengar i begagnat utförande, säger Christian.
Rakrepeterstudsarna finns i färre modeller och är svåra att få tag på begagnade eftersom de är mycket populära.
– Ett stort plus med dessa studsare är att man kan byta pipor och använda olika kalibrar till samma kolv. Nypris för dessa paket ligger mellan 50 000–60 000 kronor.
De halvautomatiska studsarna är också populära. Här slipper man repetera och kan istället ha fullt fokus på målet.
– De funkar jättebra idag, det enda negativa jag kan tycka är att man får inte samma känsla i trycket som i en repeterstudsare, menar Christian.

Ljuddämpare trendigt
Tittar man på nyförsäljningen av studsare har ljuddämparna ökat kraftigt de senaste åren.
– Av vår nyförsäljning åker det med en ljuddämpare i 92 procent av affärerna, så det är väldigt tydligt. Du får en mjukare rekyl och det viktigaste av allt, den skyddar hörseln!
– När man ska köpa sin första studsare tycker jag att den viktigaste frågan är – vad har du tänkt att jaga? Dessutom är det också viktigt att bössan passar. Alla moderna vapen skjuter bra, det du betalar för är komfort, balans och trycke.
Carl gjorde inget köp denna dag. Men han fick en mycket värdefull inblick i vapenutbudet och vad han ska tänka på när han ska bestämma sig för sitt första jaktvapen.
För när han ger sig ut på sin första jakt ska det inte finnas kvar några tvivel. Då ska allt kännas perfekt.
Reportaget publicerades ursprungligen i Jaktjournalen nr 6, 2020
The post Dags för första jaktvapnet? appeared first on Jaktjournalen.