Xero S1 ser ut som en liten projektor. På fronten finns en liten kamera och på ovansidan en skärm med touchfunktion. Xero S1 är utrustad med uppladdningsbart litiumjonbatteri och klarar kontinuerlig användning i ett par timmar på skjutbanan.
Trots avancerad invändig teknik är produkten mycket lättanvänd. Menyerna är tydliga och funktionerna är relativt få. Med andra tar det inte så lång tid att komma igång med träningen.
Vi tog med oss apparaten till den lokala skjutbanan för att se hur den fungerar. Det finns två huvudsakliga alternativ, trap eller upland training. I trapläget placeras kameran vid en trapskyttebana och du väljer själv ditt handikapp (alltså hur långt bakom själva kastaren du placerar dig). Programmet baseras på amerikanskt trapskytte och du har möjlighet att tävla mot kamrater.
Uplandläget är friare och tänkt att användas om du har en egen lerduvekastare som du placerar ute i terrängen. Fortfarande är det dock frånduveskytte som gäller.
Oavsett om du väljer trap- eller uplandprogrammet för du in data över ditt vapen. Ett medföljande litet stativ gör det enkelt att placera ut kameran så den står stadigt och är placerad i våg. I inställningsprogrammeringen inför skyttet ges tydliga instruktioner om hur kameran ska placeras i förhållande till kastaren.
Missarna mest intressanta
Xero S1 har begränsad användbarhet eftersom den är avsedd för trappskytte och traditionella frånduvor. Men den kanske viktigaste begränsningen är att den inte fyller någon direkt funktion om du redan behärskar ditt hagelskytte. För en som kan skjuta och vid eventuella bommar vet varför duvan inte träffas ger inte Xero S1 någon större hjälp.
Men infon den ger är korrekt. Jag provade att medvetet bomma ett par skott för att se hur dessa registrerades och displayens registrerade placering av missen stämde överens med verkligheten.
Funktioner
Xero S1 registrerar reaktionstiden och avståndet till duvan. Vid missar får man också information om var svärmen ligger i förhållande till lerduvan, exempelvis 35 centimeter snett under till vänster. På skärmen syns denna information tydligt i en bild med pilar och angivelser i centimeter.
Det finns en app man kan installera på sin mobiltelefon och som kan kopplas ihop med enheten. På så vis kan man föra statistik över sitt träningsskytte och jämföra reaktionstider och träffbilder.
Tävlingsfunktionen känns relativt kuriös och tillför inte så mycket mer än att den minimerar manuell pappersexercis.
Användningsområde
Jag ser ingen vits för privatpersoner att investera i utrustningen som kostar över 10 000 kronor. Däremot kan den vara värdefull för exempelvis skytteklubbar eller jägarexamensutbildningar där det kontinuerligt strömmar till jägare som har problem med skyttet eller är nybörjare. Jägarexamensuppskjutningen innehåller ju också precis den här typen av hagelskytte.
En duktig instruktör bör dock också finnas på plats eftersom produkten bara redovisar träffläget och inte ger skytten svar på varför det ser ut som det gör. Det finns ingen quickfix till att bli bra hagelskytt. Det är bara att mängdträning och korrekt anlägg som hjälper.
Xero S1 trapshooting Trainer har ett rekommenderat pris på 11 199 kronor.
Reportaget publicerades ursprungligen i Jaktjournalen nr 6, 2020.
The post Test: Xero S1 Trapshooting Trainer appeared first on Jaktjournalen.