Ett vanligt scenario vid nästan all jakt är djur som kommer över en väg, eller i en skottgata med kanske sex-åtta meters bredd. Skytte i skogsterräng, med träd och sly mellan skytt och mål, är alltid förekommande. Sådan kan man inte träna vid en skjutbana utan att bära dit hinder.
Rasmus har tagit idéer från flera olika personer och anpassat och utvecklat dem lite för att ge en mer naturlig och bra skytteträning i snabba situationer. Målen går snabbt att montera där man vill ha dem. Variationen blir därför stor och skiljer sig helt mot det statiska skyttet på älgbanan.

Bra att träna
Det är inget fel att skjuta på en älgbana. Du lär dig avfyrningsteknik, sving och framförhållning. Men träningen är enformig och du skjuter alltid på samma avstånd och med samma vinkel. Testa att gå in på halva avståndet och skjut på älgen. Vad händer då med samma framförhållning som på 80 meter? All träning på traditionell älgbana utgår från skott i 90 graders vinkel. Men sneda skottvinklar är också bra att testa. Vad händer och hur ska man som skytt tänka för att träffa rätt?
Vision om snabb björnfigur
Rasmus närde en dröm om att ha en björnfigur som löpte på en lina och som skulle kunna gå ordentligt fort. Den skulle vara mobil och drivas av 12 volt.
– Jag kontaktade min kompis i Nornäs, Håkan Johansson. Han är en klurig kille och duktig på framförallt el. Vi bestämde att vi skulle modifiera en vinsch, eller skrota en snarare. En 12 volts vinschmotor till en fyrhjuling eller motsvarande går ruskigt fort, men är via drev nedväxlade för att vara starka. Utan all utväxling snurrar den riktigt snabbt, säger Boström.
– Jag har inhandlat det mesta på Biltema. Givetvis finns motsvarande produkter att finna i andra kedjor. Det är bara smidigt när det mesta går att hitta under samma tak.

Få delar
Vinschens axel måste förlängas och sättas i en lagerbock. På axeln placeras sedan en båtrulle eller motsvarande. Själva drivningen är nu klar. Utöver det behövs ett par block som linan kan löpa i.
Från drivningen skarvas sedan kabeln till start- och stoppknappen som funktionären ska ha. Kabeln måste vara riktigt lång för att funktionären ska kunna stå långt vid sidan av målet.
Förmodligen finns det både bättre och sämre sätt att göra bygget på, men funktionen går bra för Rasmus. För att fästa delarna i varje ände används spännband. Det behövs visst tryck i linan för att den inte ska bågna av målets tyngd. Då är spännband bra för att inte skada träden
Linbjörn 2.0
– Konstruktionen är enkel men jag är inte helt klar med utvecklingen. Allt funkar bra idag, men några saker ska fixas framöver. Du måste manuellt stoppa björnen innan den når ändarna på ingående och utgående sida. Jag har inget som bryter rörelsen automatiskt idag. Det behövs två personer när man övar. Det andra är att jag vill ha en typ av potentiometer som gör att hastigheten kan ändras steglöst. Här tar jag tacksamt emot förslag om det sitter någon klurig person med vettig lösning och läser detta, säger Rasmus.
Att tänka på
Med denna konstruktion kan du skjuta på ett varierat sätt i den typ av skog som du vill träna i. Förutom markägarens tillstånd behövs bara något att fästa linans drivning och vändpunkt i. Du kan skjuta i olika vinklar. Vill du ha sneda motskott byts tavlan till en frontfigur. Även om det förhoppningsvis alltid prioriteras främst idag är det en självklarhet med kulfång innan skyttet börjar.
– Fantasin sätter gränserna i stort sett. Det går lika bra att sätta linan i en slänt så du skjuter i med- eller uppförslut. Det är riktigt roligt att vara ett gäng som skjuter och hela tiden hittar på nya varianter, avslutar Rasmus innan vi går vidare till nästa projekt.

Radiobilar modifieras
Rasmus visar två rejäla radiostyrda bilar som är avskalade och saknar kaross. I stället har en plåtbrygga monterats över underredet med stänger som håller fast en skjutfigur. Skjutfigurerna är fastsatta i PVC-rör, precis som på linbjörnen, för att styva upp pappkonstruktionen. Det gör det även enklare att montera av och på.
Bra drag
– Jag köpte två bilar modell större med fyrhjulsdrift och bra markfrigång. Sandtag och liknande platser är inte så släta som en väg. Bilarnas prestanda gör att man ändå kan köra på relativt ojämna underlag. Som du ser så sitter det en pinne rakt bak, det är ett tippskydd. Det är lite drag i bilarna och figuren gör att tyngdpunkten är hög. Men jag är förvånad att de ändå är så stabila. De här bilarna kostar cirka 2 000 kronor styck och har en bra batteritid. Tar skottet väl lågt kan det bli lite rejäl ”köttförstöring”, flinar Rasmus.

Stor variation
Det kanske inte är förstavalet för några premiärskyttar att börja skjuta på radiostyrda bilar, men helt klart är detta ett snabbt skytte som likt linbjörnen kan utövas i massor av olika situationer och miljöer. Bilarna kör så gruset sprutar. Bilen och figuren hoppar fram och är i ständig rörelse, vilket gör skyttet extra svårt men roligt och givande. Delarna är inte så dyra i inköp, förutom vinsch och radiobil som kostar från cirka 1 000 kronor respektive cirka 2 000 kronor. Kan du inte själv, och inte känner någon som kan el eller svetsa, blir ju den delen lite dyrare att få gjord. Resten av delarna är några hundralappar totalt.

– Jag har vid flera tillfällen hyrt ut mig och utrustningen till olika typer av jägare och skyttar. Den sammantagna uppfattningen efter skjutningen är att gruppen är otroligt nöjd och känner nyttan med de mer naturliga och verklighetsanpassade skyttesituationerna med varierande fart och miljö.
Skyttetips
• Öva på olika samt realistiska platser.
• Använd den bössan och kaliber du jagar med.
• Variera skjutpositioner och vinklar.
• Ljud i kåporna med hundskall (för en del stresspåslag).
• Om möjligt sätt upp grejerna på befintliga pass och öva.
• Skjut ofta och ha kul.
Reportaget publicerades ursprungligen i Jaktjournalen nr 6, 2021