Ursprungligen publicerat i Jaktjournalen nr 9 (2021)
Benelli är en av giganterna bland tillverkare av halvautomatiska vapen för alla kategorier av användare, jägare, polis och militär.
Benelli grundades 1967 av Giovanni Benelli och har sina fabriker i Urbino, söder om Brecsicadalen. Sedan 2000 ingår Benelli i Beretta Holding Group. Ursprungligen var Benellis tillverkning motorcyklar, vilket startade redan på 40-talet i Pesaro.
När Benelli vek in på Berettas paradgata med lanseringen av hagelbocken 828U hade jag svårt att se grundtanken. Med lanseringen av Benelli Lupo är saken i ett annat läge.
Italiensk studsare
Beretta Holding Group har visserligen Sako och Tikka innanför murarna, men en italiensk studsare känns ändå som ett naturligt steg för en gigant på vapenmarknaden. Marco Vignaroli, Benellis tekniske direktör, säger att Benelli Lupo inte byggdes utifrån priset. Syftet var att skapa en nyskapande repeterstudsare.
Grunden är en tvådelad stock med stålmekanism innesluten i ett aluminiumchassi. Kopplingen mellan delarna innehåller rekylklackar i stål som ger ett vridstyvt vapen för utmärkt precision.
Snyggt återbruk
Stocken innehåller de modulära delarna från Benellis halvautomater och innovationerna från rekyldämpning och pipkonstruktioner. Snyggt återbruk!
Benelli Lupo har en delad stock, kolv och framstock.Framstocken är strömlinjeformad med två greppaneler på var sida. Undersidan är plan för att passa i skjutstöd. Kurvaturen är väl anpassad för att passa i handen och greppanelerna ger ett bra grepp med sitt ”fiskfjällsliknade” mönster, Air Touch.
Rembygelfästet är ingjutet i framkant, men Benelli har förberett för den som vill ha fästet på framstockens undersida, eller vill ha möjligheten att använda benstöd.
Måtten kan justeras
Kolven förtjänar en längre utläggning. Pistolgreppet uppges vara optimerat för de flesta skyttar genom att man utnyttjat ett statistiskt underlag avseende fingerlängd. Jag besparar läsaren de tekniska detaljerna.
Det som verkligen är intressant är möjligheten att justera avståndet med hjälp av inläggsskivor i kombination med förlängning av kolven till ett perfekt avstånd.
Bakkappan kan förlängas med medföljande inlägg. I kombination med brickorna mellan kolv och mekanism blir möjligheterna till individuell anpassning väldigt många. Standard är 35 cm, med förlängningsbrickorna blir längden 36,5 och 37,5 cm.
Kräver tålamod
När jag plockade loss kolven från mekanismen och laborerade med brickor och annat kan jag bara konstatera att justeringsmöjligheterna är många men har sitt pris. Det är inte svårt att fixa och trixa men det kostar tid och tålamod. Manualen ger vägledning, läs den!
För att ytterligare måttanpassa kan kolvhöjden justeras genom att kolvkammen byts ut. En enkel operation när man köpt in den önskade kolvkammen som kommer inom kort. På vapnet finns från början en kolvkam som är i linje med kolven. Det finns en hög och extra hög som tillbehör.
Effektiv rekyldämpning
Benellis CRIO-system är ett välkonstruerat systen för att tämja rekyl. Personligen tycker jag inte om kraftig rekyl, varför skulle man göra det? .30-06 är i min värld ingen rolig kaliber att övningsskjuta med, låt vara att det är en utmärkt jaktkaliber. Mitt testexemplar av Benelli Lupo var för kaliber .30-06, men CRIO systemet tog bort känslan av obehag. Hade jag monterat en dämpare skulle saken vara ännu mindre att kommentera.
Systemet som även ger mindre ”piplyft” bidrar dessutom till snabbare frihandsskytte.
Jag har dock en liten kommentar till dem som designat kolven. För mina händer hade det inte gjort något om pistolgreppet hade haft en lite tydligare handutfyllnad.
Gediget magasin
Benelli har valt ett tvåradigt magasin, som sitter som gjutet i vapnet. Magasinet är tillverkat i polymer och staplar patronerna i två rader.
Magasinet är perfekt infäst i aluminiumchassit, vilket ger kontroll över matningen.
Fastsättningen känns gedigen. Här har Benellis tekniker tänkt ytterligare. När slutstycket öppnas är en låsklack positionerad ”klockan 6”, vilket ger en maximal styrning av nästa patron in i patronläget.
Många av dagens vapen är försedda med löstagbara magasin. Bra så långt. När detta är kombinerat med en minimal utkastaröppning för att öka mekanismens styvhet uppstår svårigheter med att toppmata magasinet. Det finns inget av detta i Lupo. Toppmatningen är väldigt enkel.
Elegant slutstycke
Benelli har ett slutstycke med tre låsklackar, en bred utdragare och en utstötare. Inget konstigt i det. Designen är däremot italiensk. Elegant.
Styrningen lämnar inget att önska. Fräst ur en stålstång och ”lättad” på mitten. Längs ena sidan löper ett fräst spår som gör att styrningen känns gedigen. Slutstyckshandtaget har också en egen design som det anstår en italienare. Kort sagt, Benelli har gjort ett elegant slutstyckshandtag till sin ”varg”.
Slutstycket tas lätt ur mekanismen när en tangent på vänster sida av låda trycks in.Slutstycket tas lätt isär för rengöring utan verktyg vilket är bra.
För trögt att säkra
Säkringen har två lägen, säkrad och osäkrad. Det är en tangent som löper rakt bakåt från mekanismen. Här kan jag tycka att det finns anledning att kommentera. Det finns inget säga om funktionaliteten. Jag tycker att det är lätt att osäkra, men det känns som det är svårare att säkra. Kraften från tummen blir i början för mycket uppifrån. Det är säkert en inlärningsfas, men känslan finns där.
Vapnet kan plundras i säkrat läge om en liten knapp vid slutstycket trycks ned.Oavsett detta kan jag konstatera att säkringen är förhållandevis ljudlös.
Benelli har en egen metod för ytbehandling, BE.S.T, Benelli Surface Treatment, som ger en utomordentlig djupsvart finish. Enligt Benelli gäller 25 års garanti för rostangrepp.
Kallhamrad pipa
Benelli har en kallhamrad pipa på sin Lupo. Pipan är behandlad med Benellis Crio-kylsystem, för att ta bort spänningar i piporna som uppstår i kallhamringsprocessen.
Ovanpå vapnet sitter två Picatinnyklackar vid leverans. Fullängdsskena finns som tillbehör.
Benelli Lupo levereras med en samskjutníngsgaranti på under 1 MOA. Teststudsaren hade inga bekymmer att leverera detta, varken i tre skottserier eller vid fem skott.
Sammanfattning
Det är inte ofta man får möjligheten att titta på en ny studsare i meningen att den är ny, inte en variant av någonting existerande. Benelli Lupo är ett undantag från den regeln, vilket är positivt. Hur det går för den italienska vargen får framtiden utvisa. Studsaren kostar under 20 000 kronor och konkurrerar med många andra etablerade på marknaden. Justeringsmöjligheterna är en marknadsfördel utan tvekan.
Jag kan bara konstatera att Benelli har konstruerat en studsare som fungerar väl och lockar fram ”vill ha-känslan” på ett sällsamt sätt. Det är inte bara en ”studsare med syntetstock”, Benelli Lupo är något nytt.
Det krävs en del för att ta marknadsandelar med en ny studsare. Benelli Lupo har innovationerna och kvalitén för att göra detta. Till Sverige kommer i första hand Benelli Lupo i .308 Win. För att få fart i Sverige måste Benelli komma med den svenska kalibern 6,5×55 samt 8- och 9,3 mm-kalibrarna.
Precisionen är i toppklass, Benelli lovar i underkant. Sammanfattningsvis – Se upp för vargen!
Thomas Eriksson
Benelli Lupo
Vikt: 3,2 kg.
Totallängd: 111,5 cm.
Piplängd: 60 cm.
Kaliber: .270 Win, .30-06, .300 Win Mag, .243 Win, 6,5 Creedmoor, .308 Win,
Säkring: På kolvhalsen.
Avtryckarsystem: Ställbart mellan 1 och 2 kg.
Kolvmått: Delar för ett stort antal inställningar medföljer.
Pris: 19 990 kr.
Generalagent: Sako Sweden AB.