Anna och Viktor Bäck, Leksand
Anna och sexårige sonen Viktor var ute på bockpremiären och i ett mejl berättar Anna:
”Viktor sex år har varit taggad för bockjakten länge och idag var det äntligen dags. Väskan packad med lockpipa och varm saft, bössan på armen gick vi smygandes till passet i gryningen. Inget fällt idag, dock fick vi se räv. En bra och lärande dag för Viktor som gick nöjd hem igen. Otroligt roligt att få göra det här med honom.”

”Perfekt läge”
Jennie Wallin, Kättilstorp, Falköping
Jennie berättar kort och kärnfullt om sin lyckade bockjakt, i ett mejl till Jaktjournalen:
”Klockan ringer 04:00, snabbt på med kläder och greppa bössan. Ett skutt över stenmuren och sedan ut på vallen, smyg smyg smyg och försiktigt upp i tornet. Allt är tyst och stilla. Några lock, ingenting, några hets och plötsligt står han där. Pulsen stiger, han skäller och tar ett par språng. Stannar till och läget är perfekt.”

Vildsvin istället
Fredrik Sunnermark, Eskilstuna
Fredrik skriver till Jaktjournalen:
”Uppe i ottan smög jag mig längs skogs- och fältkanter för att ta markägarens nemesis, bocken, till dans. Rådjuren har dock inte varit så närvarande på och runt min jaktmark i år så jag hade förberett mig på en lång väntan.
Ett par meter från den plats jag tänkt vaka vrider jag blicken åt höger och blir överraskad av en, för markägaren, än större oro, nämligen vildsvinet. Han blev lika överrumplad som jag och började springa men tydligen räckte de fåtal metrar jag backade och hukade för lika snart som han började springa stannade han upp i en, i det närmaste, perfekt bredsida och BANG… så skrek han och låg sedan stilla
När vi summerar morgonens jakt är största behållningen nog att markägarens fru frågade om jag inte behöver gå till optikern.”

Far och son lyckades
Robin och Elias Nolberg, Torpshammar i Västernorrland.
16 augusti är ett heligt datum för Robin Nolberg, som mejlar sin berättelse och bilder till Jaktjournalens redaktion. I morse gav han sig ut på bockpremiären tillsammans med fyraårige sonen Elias. Förhoppningarna var skyhöga, för de båda hade lagt ned möda för att hålla koll på var och när en bock brukar visa sig.
Klockan ringde 02.30 och efter choklad och mackor var far och son redo att smyga sig ut i mörkret.
De kom fram till passet och såg siluetten av ett rådjur längst bort på åkern. Elias hade tusen frågor och laddade dem med den energi som fyraåringar har: Är det en bock? Varför skjuter du inte? och så vidare. Robin hade fullt sjå med att försöka få sonen att uppträda diskret förklarade att skott inte avlossas innan man vet säkert vad det är för djur man skjuter mot.
När morgonljuset bryter igenom ser Robin och Elias att det är två getter, en liten killing – och en bock på åkern. Men bocken rör sig så att de andra rådjuren riskerar att träffas och Robin håller inne skottet.
Plötsligt lägger sig bocken ned och blir liggande i 20 minuter innan den reser sig igen och börjar beta. Då skjuter Robin.
Elisas bubblar av reaktion och frågor:
”Vilken jäkla Smäll, fick du bocken, bommade du? Varför sprang bocken iväg? Efter att ha förklarat att skottet tog bra och vi går fram till bocken som gått 20 meter utbrister han: Vilken fin bock och vilket superskott!”
Robin Nolberg konstaterar i sitt mejl att sonen är lika jakt- och fisketokig som han själv var i fyraårsåldern. Och nu delar de båda ett fint minne.

”Underbar morgon”
Simon Lind del Aguila, Dalsland.
Simon skriver till Jaktjournalen:
”Här kommer en bild på min bock jag sköt i morse kl 04:53 i Dalsland. Jag och min pappa hade just kommit ner till tornet och satt oss. Dimman var så tjock att man nästan inte såg någonting, men så smyger han ut ur dimman bara 60 meter bredvid oss. Vi hade bara hunnit sitta i tornet i fem minuter innan det small. Det var en underbar morgon!”, skriver Simon i sitt mejl.

”Måste upplevas”
Henrik Björdén, Karlsborg.
Henrik rapporterar sin jaktupplevelse inlevelsefullt:
”Känslan som uppstår när lockpipans rop tonar ut över skogen och man i ögonvrån skymtar en svag rörelse, långt där borta på andra sidan hygget. Pulsen stiger, man tvekar, var det verkligen någonting eller inbillar jag mig!? Så ser jag bocken sakta röra sig i buskarna, den stannar upp, betar lite gräs, spanar. Jag vrider sakta in geväret, kontrollerar avståndet, strax över 100 meter så jag kan sikta mitt i.
Låter pulsen lägga sig och kramar av skottet i bogen på bocken som direkt slår runt och allt blir stilla och tyst! Känner hur hjärtat dunkar febrilt i bröstet och jag tar in stillheten i skogen innan jag smyger fram för att beundra min första bock skjuten på lock!
Jakt är en fantastisk upplevelse på så många sätt att det är svårt att beskriva utan måste upplevas!”, skriver Henrik Björdén.

Då kom storbocken
Daniel Wilhelmsson, Karlskoga
Daniel fick en tidigt bockpremiär tillsammans med sin morfar på Granbergsdals skogar i Karlskoga. De smög ut mot sina pass vid fyratiden och råkade då stöta en bock och en get som sprang in i skogen.
”Helvete också. Väl nere på pass kommer det fram en ensam get i havren, cirka 130 meter ifrån mig. Verkar stressad över något ljud eller dylikt som kommer ifrån det höga gräset i åkern bredvid. En väldigt fin vy i morgondimman, hur som helst”, skriver Daniel Wilhelmsson i ett mejl till Jaktjournalen.
Efter en timme började han locka försiktigt med Buttolon och då kommer plötsligt bocken och geten som Daniel och morfar stötte tidigare på morgon i full galopp. Det är cirka 500 meter från skogen där de sprang in när de blev stötta.
Samtidigt ser Daniel att geten som han suttit och studerat en stund fått uppvaktning av en annan bock i högt gräs. Geten sätter igång och skäller kraftigt.
”Detta gör bocken ifrån skogen vansinnig, han tar ett rejält galopp emot dessa skall, och ställer sig med perfekt bredsida mot mig på 70 meter och jag trycker av och allt gick till enligt skolboken. Cg 3000 6,5 visar sig en engång pålitlig, skriver Daniel.

Glömde patronerna
Ludwig Jansson, Nynäshamn
Klockan ringde tidigt i morse hos Ludwig i Nynäshamn, men halvvägs till jaktmarken kom han på att patronerna blivit kvar hemma. Det blev lite stressigt att hinna ut men väl på pass var det lugnt.
Rätt vad det var fick han se en yngre bock som han började smyga sig på.
”Då ser jag plötsligt denna herre som står 200 meter längre bort. Jag smög i ca 30 minuter för att komma in på dryga 80 meter. Satte mig ner i en skogsbacke och kröp fram och tog stöd mot knäna och skottet tog fint bakom bogen”, skriver Ludwig Jansson i ett mejl till Jaktjournalen.

Taxvalpens första viltkontakt
Robin Arnberg, Gagnef
Robin Arnberg i Gagnef smöt sig ut till en skjutstege i en skogsglända vid 04.20-tiden. Han lockade med en pipa av märket Clausen och klockan 05.50 kom en bock rakt emot Robin i passet.
– Jag slutade blåsa och på 40-50 meters avstånd vände den bredsidan till. Jag spårade 25-30 meter med 15 veckor gamla taxvalpen Azta. Hon var väldigt nyfiken men försiktig. Det blev ett bra första möte med vilt för henne, säger Robin till Jaktjournalen.

Bock kom på lock
Mikael Karlsson, Färjelanda
Mikael Karlsson blev utskälld på väg till passet. Det var ett smaldjur som anade hans närvaro, men utan att fly. Hon gick istället och betade cirka 80 meter bort när Mikael tagit sig ett pass. Han satt vid en dalgång nära en bäck där finns både odlad mark och mark med gräs som slås bara för att hålla landskapet öppet.
– En mindre bock passerade mig men den kom jag inte åt – och den reagerade inte på lockpipen från Butolon. Men plötsligt kom det en större bock som rundade en liten kulle och ställde sig på 60 meters avstånd. Det blev ingen dramatik i skottet, men det var roligt att det funkade med lockandet, säger Mikael Karlsson till Jaktjournalen.

Hasse Ångman, Ljusne, Hälsingland.
Bockarna lyste med sin frånvaro.
Han var på plats ute i skogen vid 04.45-tiden och satt på pass i en hyggeskant.
Stenen ändrade form
– Första timmen hände ingenting mer än att en korp kraxade på mig. Plötsligt tänkte jag ”vad sjutton är det på stenen där borta? Så såg den inte ut när jag kom”, berättar Hasse.
När han tittade efter såg han att ett lodjur parkerat uppe på stenen och riktade sin uppmärksamhet mot honom.
– Jag lockade försiktigt med Buttolon och den var väldigt intresserad. Jag har blivit så gammal att det inte är så viktigt att skjuta längre, så jag har alltid kamera med mig, berättar Hasse.
Han plockade upp sin systemkamera med telezoom och kunde ta över 100 bilder på det nyfikna lodjuret.
– Jag tillhör dem som tycker att det ska få finnas alla typer av djur, även om det ska vara under begränsade former. Jag vet att det blir soprent på skogen när lon kommer, men det här blev en väldigt fin naturupplevelse, säger Hasse.

Plötsligt kom bocken
Conny Alvarsson i Uppsala var på pass vid fyratiden och satt och lockade i två timmar innan det plötsligt visade sig en bock.
Men avståndet var för långt för ett säkert skott och bocken försvann in i skogen.
I ett mejl till Jaktjournalen berättar Conny att han då bytte pass och hällde upp en kopp kaffe. Han tryckte också två gånger på Buttolon och då kom bocken plötsligt rusande och stannade 15 meter bort och stirrade.
Bocken rusade iväg en bit bland unggranar men stannade och visade hela bredsidan på cirka 28 meters avstånd. Conny sköt och en fin bock blev med hem.

Bengt fångade bilden
Bengt Wallin, Sölvesborg.
I Sölvesborgs jaktklubb gick man ut 19 man och satte sig på pass kring Ryssberget och Bengt Wallin var en av jägarna.
– Vi hade tre bockar i tilldelning och samtliga sköts före klockan sex. På grannpasset sköt en jaktkompis en medaljbock, berättar Bengt Wallin.
Själv såg han ingenting, men när solen började lysa upp skogen kände sig Bengt tvungen att ta fram mobilen och fånga bilden – skuggan av hans torn i bok- och blandskogen.
– Jag sitter inte med mobilen uppe annars, men den bilden var jag tvungen att klippa, konstaterar Bengt.

Var med och tävla i Jaktjournalens bockjaktstävling!
Välkommen med ett tävlingsbidrag från första bockjaktsveckan, du också! De bästa bilderna och berättelserna från bockjakten belönas med knivar, kepsar eller viltsäckar.
E-posta bild på bocken, eller något annat under jakten. Bifoga några faktarader, plus din kontaktinfo med telefonnummer till:
moilanen86@gmail.com
Du kan även ringa 070-744 18 21.