Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ska tillsammans undersöka hur hjortdjur påverkar skogen i området som brandhärjades förra året. Sex stycken hägn på vardera 100 kvadratmeter sätts upp. Genom att jämföra växtligheten i hägnen med områdena utanför kan forskarna se hur landskap och skogsbruket påverkas av djuren.
– Vi ska också studera i vilken omfattning som asp, sälg och andra trädslag kan breda ut sig i de delar av brandområdet som blir reservat. Troligen blir det en stor skillnad på växtligheten innanför och utanför hägnen, säger Matts Rolander, regional viltspecialist, Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Genom att placera de flesta av hägnen nära lågtrafikerade vägar så ska såväl allmänhet som forskare, jägare och skogsägare kunna följa utvecklingen.
Det är framför allt tall som planterats i de brandhärjade skogsområdena.
– Längre fram blir det också viktigt att röja den tallskog som växer upp, men lämna kvar rönn, asp, sälg och ek i så stor utsträckning som möjligt. En röjd skog drabbas inte lika lätt av skador orsakade av storm eller snö. Sedan har markägare och jägare ett gemensamt ansvar att skapa balans så att hjortdjurens betning inte påverkar framtida skogars tillväxt, kvalitet, trädslagsblandning och biologiska mångfald i allt för hög grad, säger Matts Rolander.